Egy magyar-román-szerb kastélyfelújítási határon átnyúló programban minden eddiginél közelebb kerülhet a kiszombori Rónay-kastély felújítása – jelentette ki a ma esti utcafórumon Lázár János országgyűlési képviselő.

Az utcafórum elején Szegvári Ernőné számolt be a község öt év alatt megvalósult fejlesztéseiről, melyekre mintegy 1 milliárd 226 millió forint pályázati támogatás érkezett. Részletesen és külön is kitért a két jelenleg is zajló beruházás, azaz az új bölcsőde szükségességére, illetve az új piacra. A helybéliek egy része által előbb börtönnek, majd lóistállónak nevezett piacról elmondta, arra a vonatkozó előírások miatt nem lehetett az Óbébai utca felől bejáratot építeni. Azt is elmondta, hogy a következő öt esztendőben milyen további fejlesztési terveik vannak. (Ezekről itt olvasható részletes interjúnk.)

– Itt az ideje a számadásnak és a számonkérésnek – jelentette ki a vendégül meghívott Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a mintegy hatvan érdeklődő előtt. Hangsúlyozta, hogy a községbe érkezett 1,226 milliárd forintos állami támogatás, messze meghaladja a helyi adóbevételt, ami tavaly 60 millió forint volt. Ahogy a jelenlegi, így a következő testületnek is felajánlota a támogatását, de nem titkolta, hogy ha október 13-án Kiszomboron szavazna, ő Szegvári Ernőné polgármesterre voksolna. Mint mondta, a polgármester asszony és a helyi képviselő-testület bizonyított ebben az öt évben.

Azt is elmondta, hogy a következő fél évtized célja, hogy az ilyen kistelepülések, mint a 3200 választópolgárral rendelkező Kiszombor, utolérjék a hasonló lélekszámú cseh vagy osztrák helyiségek színvonalát rendezettségben, tisztaságban. Véleménye szerint ez elérhetőnek látszik.

– Nagyon várom a kezdeményezéseket. Azt, hogy hogyan fejlődjön tovább Kiszombor, ugyanis itt, helyben, a helybélieknek kell kitalálniuk. Nekem az a dolgom, hogy megteremtsen hozzájuk a feltételeket – mondta.

A Rónay-kastély felújításával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy arra a most induló, magyar-román-szerb határon átnyúló kastélyfelújítási programban van lehetőség. Úgy vélte, hogy a Rónay-kastély felújításának akkor lenne értelme, ha abban legalább egy busznyi, azaz 50 főnyi vendég meg tudna szállni egyszerre. Azt is közölte, hogy a fejlődő makói turizmus egyik célpontja lehetne Kiszombor, hiszen a hazai és a külföldi vendégek pár nap alatt kifürdik Makón magukat, aztán felkerekednek, kíváncsian arra, hogy a környéken mit lehet megnézni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest