Hírek

Kiköltözők is élnek a sándorfalvi zártkertekben

A helyi önkormányzat számos segítséget nyújt a zártkertekben és a tanyavilágban élőknek, a terhek könnyítése érdekében.

 Sándorfalva lakóinak közel 10 százaléka, összesen 811-en élnek a zártkertes övezetekben, ugyanis itt ez jelenti a tanyavilágot, míg a 700-as lélekszámú Dóc lakói közül 240-en élnek külterületen – derült ki az EFOP-1.6.3-17-2017-0003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül szeptember 18-án a sándorfalvi Pallavicini-kastély dísztermében rendezett, a tanyai lakosság felzárkózását segítő munkacsoport ülésén.

A közös önkormányzati hivatallal működő két településen a tanyán élők helyzetét, s a velük való foglalkozást Vári Istvánné, a Sándorfalvi Egyesített Egészségügyi- és Szociális Intézmény vezetője mutatta be.

Előadásából kiderült, hogy a tanyagondnoki szolgálat három körzetben különböző lélekszámot lát el, az első kerülethez 296-an, a másodikhoz 396-en, míg a harmadikhoz, amely Dócot jelenti, összesen 240-en tartoznak.

A tanyagondnoki szolgáltatás célja a külterületen élők települési hátrányainak enyhítése. Alapfeladatuk a közreműködés az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, a közösségi és szociális információk nyújtásában. Segítenek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, azaz orvosi rendelésre, gyógyszertárba szervezetten szállítják a rászorulókat. A gyerekeknek autóbuszt biztosítanak, felügyelik az oda- és visszaszállításukat az óvodába és iskolába.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.