Belföld Hírek Kék hírek

Csokitól és Csabitól vette a speedet

Sz. A. és társa Budapesten szerezte be a port, majd  kereskedni kezdett vele. A Szegedi Ítélőtáblán most született meg a jogerős ítélet az ügyben.

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében találta bűnösnek a Gyulai Törvényszék még tavaly október 5-én a Békés megyében élő Sz. A. elsőrendű vádlottat, ezért, mint különös visszaesőt 11 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta, hogy az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, és a vádlottal szemben 215 ezer 830 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az I. rendű vádlottat korábban már elítélték kábítószer-kereskedelem miatt. A büntetéséből 2013 januárjában feltételesen szabadult, és 2014 novemberétől egészen 2015. november 27-én történt letartóztatásig ismét kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott.
Egyebek mellett 2015 augusztusa és 2015 október vége között legalább három alkalommal Budapestre utazott azért, hogy kábítószert vegyen egy „Csabi” nevű ismeretlen személytől majd egy „Csoki” nevű, szintén ismeretlen személytől vásárolt Budapesten 2015 október végétől november 26-ig speed port. Az I. rendű vádlott ez idő alatt legkevesebb 32,098 gramm amfetamin bázist tartalmazó anyagot vett meg. A megvásárolt anyagból eltett saját fogyasztásra, míg Békés megyében juttatott barátainak, ismerőseinek, vádlott társainak a porból. Volt, amikor ingyen odaadta, máskor rendszeres haszonszerzésre törekedve pénzért értékesítette a kábítószert. A II. rendű vádlott az eladáshoz nyújtott segítséget az I. rendű vádlottnak, míg a III. rendű vádlott vásárlóként kereste meg az I. rendű vádlottat.
Az I. rendű vádlott által forgalomba hozott, valamint kereskedelmi céllal megszerzett kábítószer meghaladta a jelentős mennyiség felső határát, annak 3,6-szerese. és az eladások eredményeként összesen 215 ezer 830 forint vagyonra tett szert.

Az ügy II. rendű vádlottja, T. Cs. N. bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettéért, mint többszörös visszaeső 2 év 6 hónap fegyházbüntetést és 4 év közügyektől eltiltást kapott. Feltételes szabadságra  sem bocsátható.  A. T. III. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának vétségéért 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.  (A IV.-V.-VI. rendű vádlottak büntetése első fokon jogerőre emelkedett.)

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik eltérő minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek. Emellett az I. rendű vádlott védője kérte az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását is, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Annak immár jogerős ítélte szerint az I. rendű vádlott esetében maradt a 11 év szabadságvesztés büntetés, de az ítélőtábla, tekintettel a vádlott egészségi állapotára, fegyház helyett börtönben rendelte el annak letöltését. A II. rendű vádlott büntetését 2 év 6 hónapról 2 évre mérsékelte az ítélőtábla, figyelembe véve azt, hogy csak egyetlen esetben követte el a kábítószer-kereskedés bűntettét. A III. rendű vádlott büntetése nem változott – közölte a Szegedi Ítélőtábla.