Szerda este a Csanád vezér téren a II. világháború elesett hőseire és áldozataira emlékeztek, ahol Halmágyi Pál beszédében hangsúlyozta: „amíg emlékezünk rájuk, ők is itt vannak közöttünk”.

Makó Város Önkormányzatának és a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének Makói Csoportjának megemlékezésén a Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekara készült térzenével, Csikota József karnagy-igazgató vezénylésével.

Halmágyi Pál emlékező beszédében elmondta, 26 éve állnak szeptember végén megilletődve és meghatódva az emlékmű előtt, hiszen nem lehet máshogy emlékezni, gondolni a halottakra és a civil áldozatokra, és a második világháború poklában szó szerint is elhamvadt zsidó polgártársaikra.

A nyugalmazott múzeumigazgató kiemelte: néhány idősebb barát kivételével mind a béke gyermekeiként születtünk, a márványtáblán lévő neveket végigolvasva pedig felrémlik hogyan is búcsúzott a síró anya, a szerető hitves, szöszke kislányával a karján, és csillogó szemű fiú. A hosszú fütty után kigördült a katonavonat, sűrűn, majd egyre ritkábban érkeztek a tábori lapok, egy délelőtt pedig nagyon súlyos borítékot hozott a postás, abban a percben véget ért valami, remény sem volt, hogy visszatér a legény, az apa, a testvér.

– Hány ezer, hány százezer kis házra ereszkedett le a gyász fekete fátyla? A hideg valóságot elfogadni még nehezebb volt, mert nincs egy fejfa, nincs egy sírhalom, hová le lehetne tenni néhány szál virágot, meggyújtani egy kis mécsest – hangsúlyozta Halmágyi Pál, aki a gyász feldolgozásáról és a megváltoztathatatlan elfogadásának nehézségéről is szólt beszédében, amely különösen nehéz, ha nem lehet kézzel foghatóvá tenni, ezért is épültek a legkisebb falvakban is emlékművek, talpazatán a nevekkel. Kiemelte, Makón 48 évvel a háború után, majdnem két emberöltőnyi időt követően készült el az emlékmű, a lebontott csillagos obeliszk helyén.

– Emlékezzünk mi is, imával, csöndes főhajtással hősi halottainkra és a háború minden áldozatára. Azokra, akiket a Dózsa-telepen bomba tépett szét, és azokra, akiket egy őrült eszme ölt meg a gyilkos méreggel és égetett el. Amíg emlékezünk rájuk, ők is itt vannak közöttünk! – hangsúlyozta beszédében.

Az elesett áldozatokért Kondrát Zoltán református lelkész mondott imát, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest