Hírek Külföld

Évek óta nem tapasztalt migrációs nyomás van a Balkánon

Évek óta nem látott nyomás nehezedik a balkáni országokra is. Az érkező migránsok közül aki csak teheti, útnak indul Nyugat-Európa felé. Bosznia-Hercegovinában a legrosszabb a helyzet. A horvát határhoz közeli településeken már több a bevándorló, mint a helyi. A tél közeledtével attól tartanak, hogy tovább nő majd a bűncselekmények száma – közölte az M1 Híradója.

Egy migránscsoport a Bosznia-Hercegovinát Horvátországgal összekötő Pljesivica hegységen keresztül próbált az Európai Unió területére jutni. A bevándorlókat láthatóan nem zaklatta fel, hogy a rendőrség rájuk talált, azt mondják, van, akit már többször is visszafordítottak.

Bosznia-Hercegovina északnyugati területe, vagyis az Una-Sana kanton Horvátországgal közös határa 242 kilométer hosszú. A bosnyák rendőrök hiába járőröznek folyamatosan, nem tudnak mindenkit megállítani.

A felszerelés, amit kapunk, és ami a határőrizethez kell, azt felhasználjuk, csakhogy ezekből nincs elegendő. Hiányoznak a messzelátó készülékek, hőkamerák, és az emberi erő is” – mondta a határőrség helyettes parancsnoka, aki hozzátette, „a körülményekhez képest a bosnyák hatóságok jó munkát végeznek.

Mivel a migránsok továbbjutni nem tudnak, visszafordulni pedig nem akarnak, ismét egyre többen gyűlnek össze Bihácson. A hivatalos központokba mindannyian nem férnek be. A környékbeli elhagyott házak az elmúlt időszakban már migránsok gyülekezőhelyévé váltak, egy részük a város zöld területein vagy az erdők mélyén, és illegális táborokban várakoznak.