Hírek Térség

A földeáki játszótérért és templomért játszott Mága Zoltán

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész vasárnapi, nagy sikerű földeáki jótékonysági koncertje a helyi játszótér korszerűsítését és a Szent László-templom felújítását segíti.

Vasárnap a földeáki Szent László-templomban folytatódott Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész 100 állomásos templomi jótékonysági koncertsorozata, hogy a település katolikus templomának felújítását és a faluban élő gyermekek által használt játszóterének korszerűsítését segítse. A karitatív hangversenyen Mága Zoltán vidéken is nemzeti összefogást hirdetett a súlyos betegséggel küzdő másfél éves kisfiú, Zente életének megmentéséért.

A mintegy háromezer fős településen Mága Zoltán hegedűművész a Budapesti Primarius Kamara Szimfonikus Zenekarával lépett fel.

A zsúfolásig megtelt templomban Hajnal Gábor polgármester mondott köszönetet a Prima Primissima-díjas hegedűművésznek, azért, hogy a község is részesülhet a hegedűjéből megszólaló zene gyógyító és összefogásra buzdító erejéből. A polgármester reménykeltőnek nevezte, hogy a koncertre érkezett emberek boldogan, ragyogó arccal megálltak beszélgetni a templomon kívül egymással, mert: „ebben a mai internetes világban már egyre kevésbé élnek a személyes kapcsolatok. Ez a koncert megerősített minket abban a hitben, hogy ilyen összefogásra szükség van, és bízunk benne, hogy a jó Isten továbbiakban is elvezeti ide a művész urat” – mondta.

A koncertre vásárolt támogató jegyek bevételből felerészben a földeáki katolikus egyházközség, felerészben pedig a helyi önkormányzat részesült, annak érdekében, hogy a katolikus templom belső felújítását, illetve a településen élő gyermekek játszóterét újíthassák meg.

Mága Zoltán azt mondta, jó szívvel segíti az 1855-57 között épült templom felújítását és a gyermekek megsegítését, mert karitatív koncertsorozatának ez az egyik célja. Nemzeti összefogásra hívott mindenkit, hogy az ország lakosságának segítségével megmentsék a gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedő, másfél éves kisfiú, Zente életét. Felidézte, a napokban arra kérte az ország 100 leggazdagabb emberét és a polgármester-jelölteket, segítsenek, hogy egy újfajta gyógykezelés segítségével életben maradhasson. A templom közönsége és Hajnal Gábor polgármester is csatlakozott Mága Zoltán kezdeményezéshez, és a támogató jegyekből származó bevétel egy részéből segítik a 700 millió forintos gyógykezelésre váró gyermeket.

A koncerten jelen volt a földeáki származású Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Egészségügyi Központjának vezetője, helyettes államtitkár, akinek Mága Zoltán köszönetet mondott, hogy az általa vezetett egészségügyi intézmény mindent megtesz a beteg emberek szakszerű ápolásáért, gyors felgyógyulásáért.

A Mindszenthy-díjjal is kitüntetett hegedűművész megjegyezte, hosszú évek óta baráti viszonyt ápol a honvéd tábornokkal, és számos koncertjét megtisztelte már jelenlétével. Felidézte, mind a 100 templomi koncertsorozata keretében, mind pedig egyéb jótékonysági eseményei alkalmával segítséget nyújtott a honvédség hősi halottjai családtagjainak, és árváknak, azoknak az egyenruhában hivatásukat teljesítőknek, akik minden magyar állampolgár biztonságát és békéjét szavatolják – számolt be honlapján a művész.