Hírek

Itt a kötelező kvóta: az uniós belügyminiszterek elé akarják terjeszteni a javaslatot

Megállapodott a máltai Birgu városában (közismert olasz nevén: Vittoriosa) Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren – a többségében Soros György pénzelte – álcivil szervezetek által bérelt hajókon csempészett migránsok elosztási mechanizmusáról – jelentette be Michael Farrugia máltai belügyminiszter – írja az Origo.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy „átfogóbb” uniós megállapodás alapjául készülnek majdbeterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren feltartóztatott migránsokra összpontosít.

Dimitrisz Avramopulosz, a régi Európai Bizottság (EB) migrációs ügyekért felelős görög biztosasürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és vegyen részt a – szerinte – szolidaritást igénylő erőfeszítésekben.

Magyarán a Jean-Claude Juncker-féle bukott EB egyik bevándorláspárti tagjaismét a gyakorlatban nem működő kötelező betelepítési kvóta bevezetésére tett javaslatot, mit sem törődve azzal, hogy az előző kvótát is csak 27 százalékban sikerült teljesíteni.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (…), amely szerintem Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer véleménye alapján, ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérő migránsok elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni – fűzte hozzá a német tárcavezető.

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország ideiglenes jelleggel befogadja a tengeren feltartóztatott migránsok negyedét Olaszországból.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, és egyelőre Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

 

Forrás: Origo | Borítókép: illusztráció