Egészen pontosan 423 millió 385 ezer forint értékben végeztek fejlesztéseket, beruházásokat Királyhegyesen, melyből a falu önerőként 24,941 millió forintot állt. Horváth Lajos polgármester a következő ciklusban is tartogat terveket.

Eredményesen dolgozott ebben az öt éves önkormányzati ciklusban a Horváth Lajos polgármester vezette királyhegyesi képviselő-testület, mely 2015 és 2019 között (emlékezhetnek rá, hogy 2014-es helyhatósági választás 2014. októberében volt), a kormányzat és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője támogatásával összesen 423 millió 385 ezer forint fejlesztési támogatásra pályázott sikeresen, s állta a szükséges összesen 24 millió 941 ezer forint önerőt is. A 2015-ös adatok szerint 626 leket számoló kisközség évről évre ütemezve tervezte meg és hajtotta végre a községben élők érdekében a különféle fejlesztési terveit.

2015-ben mindjárt saját forrásból hárommillió-ötszázezer forintból újította fel a Petőfi utcát, illetve a temető útjait, összesen 890 négyzetméteren.

Egy esztendővel később – összegezte Horváth Lajos polgármester, aki az október 13-i helyhatósági választáson ismét indult a polgármesteri posztért – Három fejlesztés is folyt: Az adósságkonszolidációs támogatásból újították fel a Kossuth, a Jókai és a József Attila utcák útburkolatát, összesen 3 ezer 590 négyzetméteren, összesen kilencmillió-kilencszáznegyvennégyezer-egyszáz forintból. Tizenötmillió forint támogatást és kétmillió-hatszáznegyvenhétezer-ötvenkilenc forint önerőt fordítottak az összesen 1026 négyzetméternyi területet jelentő Kossuth, Béke, Kiss és Ady Endre utcák útfelújítására. Ugyancsak 2015-ben újították fel egy egymillió forintos pályázatnak köszönhetően az I. világháborús községi emlékművet.

2017-ben is több jelentős fejlesztés történt a faluban. Egy kormányzati támogatásnak köszönhetően hatmillió forintból újult meg az óvodai konyha, de harmincnégymillió-egyszáz forinttal támogatta a kormány a Dózsa György utca, Jókai Mór utca valamint a Béke utca állami tulajdonú útjai felújítását. Ebben az esztendőben újították fel a templom tornyát. A munkálatok elvégzésére a helybéliek közadakozással kétmillió-ötszáznegyvenegyezer forintot adtak össze, s a Szeged-csanádi Egyházmegye ehhez négymillió-ötszázezer forint támogatást nyújtott. És szintén 2017-ben bővítette a községi önkormányzat egymillió-háromszázezer forint saját erőből a ravatalozót.

A testület nagy gondot fordított a következő, azaz a 2018-as esztendőben is az utak, járdák rendbetételére. Összesen 3 ezer 241 négyzetméternyi területen újultak meg a Jókai Mór, Kis, Kossuth utcai járdák, köszönhetően a hetvenmillió forintos kormányzati támogatásnak. Egymillió-kétszázezer forintért épült urnafal a köztemetőben. Négyszáz négyzetméternyi területen készült a község önerejéből parkoló a művelődési ház és a rendelő között, tizenkétmillió-négyszázezer forint költséggel. Még abban az esztendőben, szintén kormányzati támogatás segítségével folytatódott a járdaépítési program, mely során 1043 négyzetméternyi területen újultak meg a járdák a Jókai utca korábban kimaradt részén.

A polgármester is a második legnagyobb beruházásnak tartja a községháza idei energetikai korszerűsítését, mely nem csak az épület hőszigetelést, az épület tetejére szerelt napelemtáblákat, de a községháza külső-belső teljes megújulását is eredményezte. A harmincötmillió forintos beruházás avatásával együtt adták át a négymillió forintos önerőből megújult (áthelyezett) fiókpatikát.

Horváth Lajos polgármester a községet érintő legnagyobb beruházásnak az ivóvízminőség-javító program ide eső kétszázhatmilliós összegét tartja, melyből új hidroglóbusz, új kút és új tisztítórendszer készült. (A makói járásban csupán négy kistelepülésen, Királyhegyesen, Pitvaroson, Ambrózfalván és Nagyéren felel meg az uniós előírásoknak az ivóvíz.). De a jelentős dolgok közé sorolja a széles sávú internet-hálózat kiépítését Királyhegyesen és a hosszá tartozó Csikóspusztán.

– Rendesen vannak falufejlesztési terveink a következő ötéves ciklusra. Már megnyertük az Egészségház felújítására a harmincmillió forintot a Magyar Falu Programban, tizenötmillió forint –kormányzati támogatásból folytathatjuk a járdafelújítási programunkat, harmincmilliót nyertünk Vidékfejlesztési pályázaton a művelődési ház felújítására, bővítésére, illetve egy Leader-pályázatnak köszönhetően kétmillió-ötszázezer forintból vehetünk új eszközöket a háziorvosi rendelőbe.

Horváth Lajos polgármester hozzátette: több beadott pályázatuk is van. Így a Magyar Falu Programban húszmillió forintot céloztak meg a ravatalozó külső és belső felújítására, szintén a Magyar Falu Programtól szeretnének kétmillió-ötszázezer forintot nyerni eszközbeszerzésre, ötmillió forintot az óvodaudvar fejlesztésére és további ötmilliót egy rendezvénysátor vásárlására.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen csapattak indul, azt mondta, hogy nem csapatban gondolkodik, viszont eddig mindig megtalálta a hangot a képviselőtársaival…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest