Hírek Térség Top

Hamarosan kész a kiszombori piac

Nemsokára elkészül a Nagyszentmiklósi utca 7. szám alatti háromszög alakú telken a 16 asztalos, 115,7 négyzetméter alapterületű piac, melyre egy TOP-os pályázaton 50 millió forintot nyert a kiszombori önkormányzat. Az árusok már nem sokáig kínálják portékáikat az abc előtt.

A község a beruházáshoz 15 millió forintos önerőt biztosított, s a piacépítéssel egy időben felújítják az egykori KTSZ szomszédos épületében található vizesblokkot is. A munkálatok idén május közepén megindultak, a Hungarosun Bt. kivitelezésében, s most hamarosan a befejezéshez közelednek.

A piacépítés előzményei közé tartozik, hogy a helyi önkormányzat egyszer már elállt a beruházástól, hatályon kívül helyezve az erről szóló saját határozatát. Tavaly nyárra ugyanis kiderült, hogy a piacépítés ennél jóval többe, az akkori kalkulációk szerint 119 millió 325 ezer 337 forintba kerülne. Azaz a kiszombori önkormányzatnak önerőként az elnyert támogatásnál is többet, összesen 74 millió 303 ezer 737 forint önerőt kellett volna biztosítania. A testület akkor úgy vélte, hogy ez az önerő a támogatáshoz képest aránytalanul nagy terhet róna az önkormányzatra, így a tavaly augusztus 23-i testületi ülésen arról döntöttek, hogy visszaadják a piacpályázatot. Annak ellenére, hogy az előkészítésére 3 millió 793 ezer 910 forintot már elköltöttek.

navigate_before
navigate_next

A képviselők óvatossága érthető volt, ugyanis az akkor tervezett, azóta javában zajló bölcsődeépítés érdekében (a Rákóczi utcai egykori iskolaépületet alakítják át és bővítik bölcsődévé) 100 milliós hitelkeret szerződést kellett kötniük a legnagyobb magyar pénzintézettel. Bár ez nem jelenti azt, hogy le is hívják az egész összeget. Azt, hogy miért helyezte határozaton kívül korábbi a TOP-os pályázat visszaadásáról szóló határozatát a kiszombori képviselő-testület Szegvári Ernőné polgármester korábban portálunknak azt mondta: mindenképpen szerették volna megépíteni a piacot, ez ügyben egyeztettek a megyei önkormányzattal is, s végül úgy döntöttek, hogy az eredetinél terveknél kisebb műszaki tartalommal épül meg a piac, ami kisebb költséget is jelent.

A kiszombori képviselő-testület végül az idén április 8-i rendkívüli nyílt ülésén döntött a „Helyi piac építése Kiszomboron” tárgyú projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárás megindításáról, s az ajánlati felhívást öt ajánlattevőnek: a JOMA KVENT Építőipari Kft-nek, a System Service Kft-nek a HungaroSun Bt-nek az SV-2010 Kft-nek és K-BAUWERK Építő-, és Szerelő Kft-nek is megküldte.
A piac építéséhez az idén májusban kezdet hozzá a legkedvezőbb ajánlatot adó a HungaroSun Bt, az alapozáshoz pedig június végén kezdtek hozzá. Az új piactértől a község azt várja, hogy a helyi/vidéki őstermelők az eddiginél nagyobb számban kínálják majd friss portékáikat. Ők most ezt a helyi élelmiszerbolt előtti területen, a boltbejárathoz vezető aszfalton teszik.