Hírek Makó

Makó elmúlt 320 évének zivataros és dicső napjairól is megemlékeztek

Számos program várta ma a makóiakat a város újjátelepülésének 320. évfordulója kapcsán, amelyet a Hagymaházban megrendezett gálaest koronázott meg.

A programok délelőtt 10 órakor vették kezdetüket az első fanfárral, amelyet a Maros-parti Deák Big Band koncertje követett a főtéren. Az első, városháza erkélyén tartott fanfártot követően a másodikra a városi könyvtár erkélyén került sor.

navigate_before
navigate_next

A délután sem szűkölködött programokban, hiszen Háry János élete is bemutatásra került egy bábjáték formájában a MÁI Bartók Székhelyintézmény diákjaink előadásában, amit a Maros Táncegyüttes műsora és táncháza követett, ahol mindegyik csoportjuk bemutatkozott. A 2019. évi honismereti verseny díjazottjai aszfaltfestéssel is készültek, amelynek eredményeképp kirajzolódott a Makó 320 felirat, de a Zenepavilon is dallamokkal telt meg a Drummer Hands Ütőegyüttesnek köszönhetően.

A gálaestet Makó művészeti csoportjai és elismert előadók is színesítették, a szövegkönyvet Bodzás István írta, a vizuális megjelenítésért Czibolya Kálmán volt felelős, az előadást pedig Bátori Éva állította színpadra. Mint köszöntőjében elmondta, az egész napos programot követően este Makó kulturális életének szívébe, a Hagymaházba szerették volna behívni az érdeklődőket, hogy megemlékezzenek a város újjátelepülésének 320. évfordulójáról.

navigate_before
navigate_next

– Megpróbálunk egy történelmi áttekintést önök elé tárni, az elmúlt 320 évből. Vajon milyen volt a második világháború Makón és környékén? Vajon milyen volt ’56 nekünk, makaiaknak? Erről szeretnénk egy estet megmutatni, nem kell félni, nem egy rosszul sikerült történelem órát gondoltunk, hanem reményeink szerint egy jól sikerült gálát – emelte ki az érdemes- és kiváló művész. – A gálánk címe Makó zivataros és dicső napjai. Kívánok Makónak a következő 320 évre sok-sok dicsőséget, és egy kicsit kevesebb zivatart!