Erőteljes, előremutató és nem utolsósorban megvalósítható terveket tett le az asztalra a következő ciklusra a városvezetés. Négy részes cikksorozatban mutatjuk be a Fidesz gazdasági és társadalmi programját, amelyet a makóiaknak ajánl a kormánypárt.

A képviselőjelöltekkel közösen mutatta be Farkas Éva Erzsébet azt a négy kiemelt irányvonalat, amelynek a következő évtizedben nagy szerepet szán a Fidesz helyi szervezete, amennyiben újra elnyerik a választók bizalmát. A város fejlesztésére szánt program első ránézésre is átgondolt, megfontolt fejlesztési tervekről árulkodik, amelyben nyoma sincs megvalósíthatatlan ígéreteknek, a tervezet a mostani ciklus irányvonalát viszi tovább, néhány új elemmel kibővítve.

A makói Fidesz programjának alappillérei a város 2020 és 2030 közötti fejlesztésére vonatkozóan a következők: Turisztikai és gazdaságélénkítő fejlesztések, Család- és ifjúságvédelem, Zöld város és környezetvédelem, Makó épített örökségeinek védelme.

 

 

Farkas Éva Erzsébet a programbemutatáson elmondta, a 2019-es költségvetésben már tartalmaz egy fásítási programot, amelynek során ősszel több hektár területen ültetnek fákat, elsősorban a városba vezető utak környékén, a Maros-parton, és az Ipari Parknál. Több kérés is érkezett a városban lévő fák állapotának felülvizsgálatára, ez is megkezdődött, ennek a munkának a befejezése körülbelül egy évet vesz igénybe. A helyi védettségű 63 fa esetében viszont ez már készen is van. A városvezetés szakembereket kért fel a 7 városi jelentőségű, és 19 városrészi jelentőségű zöldfelület tervezésére is. A polgármester kiemelte:

mivel az illegális hulladék lerakás továbbra is nagy probléma, a meglévő rendelet komoly szigorítását is tervezik.

Emellett mobil kamerákkal, és a hulladékgyűjtő szigetek fejlesztésével is küzdene a makói Fidesz a szemetelőkkel. Több, milliárdos nagyságrendű beruházás esetében is történtek már előkészületek, ilyen például a csapadékvíz elvezetési rendszer rekonstrukciója, ami állami támogatás nélkül megvalósíthatatlan, hiszen mintegy 2,5-3 milliárd forintba kerül, ahogyan szintén pályázati forrás kell majd egy záportározó építéséhez, ami a jelek szerint körülbelül 1,5 milliárd forintba kerülne. Ám ezekre a beruházásokra nagy szükség van a vízkáresemények megelőzése érdekében.

A távhőrendszer fejlesztésére már nyert forrást a város, ennél az elsődleges cél az önkormányzati intézmények rácsatlakozása, hogy csökkentsék a költségeket. A makói Fidesz emellett napelem rendszer telepítésére ösztönző támogatást is szorgalmazna magánházaknak, ami kifejezetten önkormányzati támogatásként jelenne meg.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest