A jelenlegi képviselők alkotta csapattal indul a helyhatósági választáson a kiszombori polgármesteri munkára ismét jelentkező Szegvári Ernőné. A jelenlegi testület munkája eredményeként – a kormány és Lázár János segítségével – ebben a ciklusban másfél milliárd forint érkezett a faluba.

– Öt esztendő alatt összesen egymilliárd-kétszázhuszonhatmillió forint érkezett fejlesztésekre Kiszomborra, míg a működéshez négyszázhétmillió forint jött. Azaz mintegy másfél milliárdot fordíthattunk fejlesztésre ebben a ciklusban – összegezte a legfontosabb adatot Szegvári Ernőné polgármester, aki ismét jelentkezik a községvezetői munkára. Hozzátette, hogy mindezt a kormány és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője segítségének és az elnyert pályázatoknak köszönhetik.

A megvalósult kiemelt fontosságú fejlesztések közé sorolja, a Kiszombor-Makó közötti kerékpárút megépülését, a községháza, az Ady Endre Művelődési Ház, a könyvtár, illetve az idősek otthona épülete teljes körű felújítását. Szintén a kiemelt fejlesztések egyike a belvízelvezető csatorna-hálózat felújítása, illetve a Vályogos-tó vízbefogadó képessége növelése, melynek köszönhetően az év elején a falura zúdult nagy mennyiségű csapadék egyáltalán nem okozott gondot.

Fontos beruházásnak tartja a óvoda felújítását, napelemekkel való felszerelését és a konyha korszerűsítését, a fogorvosi rendelő energetikai felújítását, illetve az oda való panorámaröntgen beszerzését, a Rónay-kúria tetőterének beépítését, a „Rónay család emlékezete” című kiállítás létrehozását, a tizenkét önkormányzati lakás korszerűsítését, a műfüves pálya és a sportpálya kerítése megépítését, a biztonsági kamerarendszer kiépítését, a járdák javítását, építését, a gyógyszertár épülete nyílászáróinak cseréjét, az 1956-os emlékkő felállítását, a József Attila utca útburkolatának felújítását, s azt, hogy megkezdődött az új bölcsőde, illetve, hogy hamarosan befejeződik az új piac építése.

A község folyamatosan egyeztet a műemlékvédelemmel, a minisztériumokkal a Rónay-kastély és a Rónay-sírkert felújítása érdekében.

Az elmúlt időszakban több szociális jellegű intézkedést is hoztak, így csatlakoztak a Bursa Hungarica ösztöndíj programhoz, mely a felsőfokú oktatásban részt vevő hallgatóknak jelent könnyebbséget, de óvoda- és iskolakezdési támogatást is nyújtottak a családoknak, támogatták a 70 év felettieket, illetve rendszeres a tűzifa- és tüzelőanyag támogatás is a faluban.

– Bölcsődét azért építünk, mert sok a gyerek, aminek nagyon örülünk. Ráadásul ez az utolsó olyan intézményünk, melyet eddig nem újítottunk fel. Ehelyett egy korábbi épület felhasználásával, s egy hozzá tartozó új szárnnyal – több mint 300 millió forintos költséggel – újat építünk. A másfél milliárd forintba nem számoltuk bele az ivóvízminőség-javító programból a községre eső részt, de a határállomás és a 431-es út közt húzódó kerékpárút felújítását sem, mely állami pénzből készült, de érintette Kiszombort. A beruházásoknak köszönhetően jelentősen növekedett a község vagyona – emelte ki Szegvári Ernőné, aki a jelenlegi képviselőkkel együtt indul a választáson.

– Harmonikusan tudtunk eddig együtt dolgozni, s a fenti eredményeket is együtt értük el, hiszen egy polgármester nem tud eredményeket elérni, ha nincs mögötte a képviselő-testület. Így, egymást segítve tudtuk elérni ezeket az eredményeket. Ezért vélem úgy, hogy ezzel a csapattal kellene továbbmenni, hiszen már bizonyítottak, s ezt tette talán egy picit a polgármester is – tette hozzá, a négy ciklus után az ötödikben is induló Szegvári Ernőné.

Kiszombor polgármestere egyébként odahaza kertészkedik, virágokat nevel, így kapcsolódik ki.

– Nagyon szeretem a kertet, szakfolyóiratokat is olvasok a művelésére. Nagy élvezettel ültetek, vagy szedem ki a gazt…, s mindez megnyugtat – jellemezte hogyan kapcsolódik ki a munkájából.

A polgármester és csapata a kiszomboriak visszajelzései alapján állították össze a következő 5 évre szóló fejlesztési elképzeléseiket. Ezek közt szerepel a Vályogos-tó környéke térbútorozása, azaz padok és kiülők elhelyezése a sétányok mellé, az orvosi rendelők további eszközfejlesztése, játszótérfejlesztés, azok felnőtt- és gyermekelemekkel való kiegészítése, az egészségügyi szűrések számának emelése, a szolgálati lakások felújítása.

A közösségépítés érdekében a régi és új rendezvények mellett tervezik a sportolási lehetőségek bővítését, szorgalmaznák a Kiszombor-Klárafalva közti kerékpárút befejezését, a 43-as főút felújítását, a Rónay-kastély felújítását és tartalommal való megtöltését. De a terveik közt szerepel az utak, járdák felújítása is. Továbbra is támogatnák a kiszombori civil szervezeteket, szükség szerinti segítséggel, illetve pénzügyi támogatással. Természetesen a már szokásos rendezvényeket is tovább vinnék, de újakat is meghonosítanának – szintúgy a közösségépítés érdekében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest