Szegeden passzolta tovább a „Sanyitól” a fővárosban vett kábszert J. A. és társa, K. T. F., akik speedet fogyasztva ültek autóba, majd megbuktak az első közúti ellenőrzésen. Most jogerősen 8-8 év börtönre ítélte őket a Szegedi Ítélőtábla.

Társtettességben, különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és társtettességben elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. október 16-án J. A. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 9 év fegyházra és 9 év közügyektől letiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, K. T. F. ugyanezen bűncselekményekért, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségéért szintén 9 év fegyház, 9 év közügyektől eltiltás, valamint 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést kapott. A III. rendű vádlottat a törvényszék kábítószer birtoklásáért 160 óra közérdekű munkára ítélte. Esetében az ítélet jogerőre emelkedett, így a Szegedi Ítélőtábla az I. és a II. rendű vádlott cselekményét bírálja el.

A nem jogerős döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az elsőfokú ítélet szerint az I. és a II. rendű vádlottak 2015. március 20-án este speedet fogyasztottak Szegeden, majd kocsiba szálltak. Az autót nem sokkal éjfél előtt a rendőrség közúti ellenőrzés során megállította, majd vér- és vizeletmintát vettek a vádlottaktól. Ez kimutatta, hogy a kábítószert fogyasztottak, így a II. rendű vádlott a vezetési képességére hátrányosan ható szerek befolyása alatt állt.

Az intézkedés során a rendőrök az autót átvizsgálták, amelynek során kábítószert és új pszichoaktív anyagokat találtak. A kocsiban felfedezett és a vádlottak által közösen birtokolt kábítószerek együttes hatóanyaga a csekély mennyiség felső határának 2,56-szorosa volt.

Az I. rendű vádlott 2015. július 20-a előtt megbízta a II. rendű vádlottat, hogy alkalmanként 3-5000 forintért cserébe utazzon fel Budapestre. Ott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt, „Sanyi” keresztnevű személytől vásároljon kábítószert, majd azt szállítsa Szegedre, és adja át az I. rendű vádlottnak. Ezt a kábítószert később az I. és a II. rendű vádlottak ismeretlen körülmények között, ismeretlen személyek részére továbbértékesítették. 2015. július 20-án a II. rendű vádlott az I. rendűtől kapott 410 ezer forintból az ismeretlentől nettó 250,58 gramm pentedront vásárolt egy budapesti autóparkolóban. Ennek tiszta hatóanyag tartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 187%-a volt. A II. rendű vádlott a kábítószert az I. rendű vádlottnak akarta Szegeden átadni, de a nyomozók egy szegedi benzinkútnál a II. rendű vádlottat elfogták.

Az I. és a II. rendű vádlott eladásaik során a III. rendű vádlottnak is többször értékesítettek kábítószert. A két vádlott által egy általuk megbízott, ismeretlen közvetítő útján így értékesített, illetve értékesítésre megszerzett minimálisan 255,41 gramm pentedron nettó pentedron-bázistartalma 190,9 gramm volt, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak mintegy 191%-a.

A Szegedi Ítélőtábla részben megváltoztatta az első fokon meghozott ítéletét: a két vádlott büntetésének mértékét 9-9 év fegyházról 8-8 év börtönre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottakra első fokon kiszabott büntetés mértéktartónak mondható. Az ítélőtábla, tekintettel a további enyhítő körülményekre (mindkettőjüknél a hosszú ideje tartó fogva tartás, I. rendű vádlott esetében a büntetlen előélet, II. rendű vádlottnál a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomás) mégis lehetőséget látott a büntetés mérséklésére. Az említett okokra tekintettel vélte úgy az ítélőtábla, hogy a büntetési célok akkor is megvalósulnak, ha a vádlottak a büntetésüket fegyház helyett az enyhébb büntetési fokozatú börtönben töltik ki.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest