Hírek

Állandó szétosztási mechanizmussal kezelnék a migrációt

Teljes erővel dolgozik a német és a francia diplomácia, valamint Brüsszel azon, hogy mihamarabb bevezessék a kötelező kvótákat. Emmanuel Macron francia elnök után csütörtökön a német államfő utazott Rómába. Az olasz elnökkel és Giuseppe Conte kormányfővel is találkozik, állítólag nem a bevándorlás miatt ment – írja a hirado.hu.

A kiszivárgott hírek szerint már nemcsak az olasz, hanem a görög és a spanyol partokra érkező illegális bevándorlókat is szét akarják osztani az uniós tagállamok között. Annak ellenére erőltetik, hogy például az Interpol éppen ma figyelmeztetett: terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren, több tucat gyanús embert találtak – hangzott el az M1-en.

Több mint 180 illegális bevándorlót emelt fedélzetére az Ocean Viking az elmúlt két napban

Gőzerővel kutat migránsokat szállító csónakok után a Földközi-tengeren az Ocean Viking hajó. Líbia partjai közelében az elmúlt két napban több mint 180 illegális bevándorlót emeltek fedélzetükre.

„Szeretném önöket megnyugtatni, nem megyünk Líbiába” – ezt mondta a csempészhajón az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet aktivistája.

Az óriási befogadókapacitással rendelkező norvég hajó egyelőre még a tengeren marad, további migránsok után kutatva, utána indul el valamelyik olasz kikötőbe. Múlt hét óta ugyanis partra szállhatnak az NGO-hajók által szállított illegális bevándorlók, ha valamelyik uniós tagállam befogadja őket.

Lampedusa polgármestere nemrég jelezte: a dél-olaszországi sziget ismét megtelt. A kikötők megnyitása miatt ugyanis egyre többen indulnak el Európa partjai felé. Az M1 tudósítója elmondta: a líbiai parti őrség közlése szerint, ha nagy tömegben elindulnak a bevándorlók, nem tudják megállítani őket.

A líbiai parti őrség is jelezte már Rómának, hogy a tömeges indulás estén nem képesek visszatartani ezeket a hajókat, amelyek majd Olaszország irányába fognak elindulni – közölte a közmédia tudósítója.

Terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren

Terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren Észak-Afrikából Európába – közölte csütörtökön az Interpol. A nemzetközi rendőri szervezet szerint, a hat ország kikötőiben végrehajtott tengeri határvédelmi művelet során több esetben fedeztek fel erre utaló nyomokat a hatóságok.

A migránsok szétosztásáról a tervek szerint hétfőn Máltán írnak alá megállapodást. Olaszország a migránsok automatikus szétosztását, kötelező kvótát követel, valamint, hogy a migránsokat szállító csempészhajók kikötése előtt történjen meg a tagállamok közti azonnali kvótavállalás.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: illusztráció