Belföld Hírek

Útravaló program: 28 ezer hátrányos helyzetű diák kapott támogatást

Az elmúlt három tanévben, több mint 28 ezer hátrányos helyzetű, többségében roma diák kapott ösztöndíjat és mentorálást az Útravaló program keretében – hangzott el a program csütörtöki, a Belügyminisztériumban tartott zárórendezvényén.

Felkai László a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta: a romákkal kapcsolatos sztereotip kép megváltoztatásáért elsősorban maguk a romák tudnak tenni, elsősorban a tanulás révén megszerzett tudással. Ezt a kormányzat az esélyegyenlőség megteremtésével, erősítésének elősegítésével tudja támogatni, éppen erről szól a Útravaló program – tette hozzá a politikus.

Elmondta: a program célja egyezik a belügyi tárca törekvéseivel, hiszen a tanulók és mentorok olyan dicséretre méltó teljesítményt mutattak fel, amelynek az egész társadalom a hasznát látja. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról szólt, hogy a kormány célkitűzéseivel összhangban 4,5 milliárd forintot használhattak fel a program megvalósítására.

A hátrányos helyzetű tanulók mindennek nyomán hatékony segítséget kaptak szakképesítés, az érettségi, illetve a diploma megszerzéséhez – fűzte hozzá. Mindez annál is inkább fontos, mert a szegénység megszüntetésének a tanulás az egyik leghatékonyabb eszköze – mondta a politikus.

Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára a mentorok szerepét emelte ki. Úgy vélekedett, hogy az iskolában szerzett tapasztalatok fontos elemei a jövőkép megformálásának, és ehhez szükség van példaképekre.

Ők a mentorok, akik egy kicsit pótszülők és személyük egyik legnagyobb értéke a programnak – hangsúlyozta. Arról is szólt, hogy az uniós támogatás kifutását követőn hazai forrásból folytatódik a program.

Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára arra figyelmeztetett, hogy akaraterővel, ha az szorgalommal párosul, majdnem minden elérhető. Ugyanakkor a széleskörű összefogás, amelynek nyomán a program megvalósult hozzájárul ahhoz, hogy az abban sikeresen teljesítő diákok a nemzet erejét is “megnagyobbíthassák” képzettségük által – fogalmazott az államtitkár.

A rendezvény végén oklevelet vehettek át a program során kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok és mentorok. A program keretében az általános iskola 7. osztályától, a középiskola befejezéséig részesültek a tanulók ösztöndíj- és mentorálási támogatásban.