Hírek Makó

Szeptember 26-án adják át az összefogással megvalósuló Erzsébet-házat

Nagyszabású ünnepség keretében adja át az Angyalsóhaj Alapítvány a hiánypótló intézményt jövő hét csütörtökön 17 órakor.

Farkas Éva Erzsébet polgármester felidézte: 2016 szeptemberében alakult meg az Angyalsóhaj Alapítvány, neves makói támogatók kuratóriumi tagságával, többek között a makói művészeti iskolák intézményvezetőivel, a Pápay iskola gyógypedagógiai intézmény vezetőségével, illetve műszaki, jogi, gazdasági szakemberekkel, illetve fontosnak tartották, hogy kommunikációs szakember is legyen a csapatban. Az alapítvány fővédnöke továbbá kiemelte: karitatív céllal alakult meg az alapítvány, továbbá fontosnak tartották azt is, hogy a térségben, illetve elsősorban Makón élő tehetséges fiatalokat, művészeti pályán elinduló makói fiatalokat segítsék és támogassák, így létrehozták az idén nyáron harmadik alkalommal megrendezésre került Művészetek Katedráját, amely nemcsak makói, hanem nemzetközi hírnevet is hozott a városnak, ahová neves művészelőadókat hívnak meg, hogy oktassák a gyermekeket, illetve a nyári összművészeti szabadegyetemre érkező fiatalokat.

– 2018-ban fogalmazódott meg  a kuratórium tagsága részéről, hogy szükségség lenne a városban egy olyan háznak a létesítésére, amely többfunkciós feladatot lát el, elsősorban a halmozottan sérült fiatal felnőtteknek a különböző szolgáltatásait tudja biztosítani ez az épület, elsősorban a fejlesztési szolgáltatásokat, másrészt pedig mivel a tehetséges fiatalok képzésével is foglalkozunk, ezért egy olyan teret is tudunk biztosítani ebben az épületben, ahol különböző szakmai tanácsadásokra, kisebb koncertekre, foglalkoztatásokra, civil életre, együttműködésre adunk lehetőséget itt a városban – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet, aki továbbá szólt arról is, hogy 2018 április 23-án indították el ezzel a célkitűzéssel a “Mozdulj rá a jóságra” jótékonysági programot, amelyben a sport és a művészetek kaptak szerepet, a rendezvény pedig az Erzsébet-ház létrehozását segítette. Ezen a napon írták alá a használatbavételi szerződést is a Szeged-Csanád Püspökséggel és a Belvárosi Szent István Plébániával, akik odaadták az Angyalsóhaj Alapítványnak az itt lévő épületet, a felújítási folyamatok pedig egy éve vették kezdetüket.

– Fontos hangsúlyozni, hogy mind közadakozásból valósult meg, óriási nagy összefogás alakult meg az Erzsébet-ház kapcsán, amely reményeink szerint Makón és a térségében legalább 60 rászorult családot tud majd segíteni, másrészt pedig művészeti, illetve civil csoportoknak a működését, foglalkoztatását fogja majd szakmai tanácsadásokkal, illetve más programokkal segíteni – emelte ki Farkas Éva Erzsébet, továbbá elmondta: az elmúlt egy évben közel háromszáz támogatójuk volt, kisebb, nagyobb és egész nagy felajánlásokkal, a legnagyobb felajánlóknak szeptember 26-án az ünnepélyes átadáson név szerint is szeretnék majd megköszönni, de senki nem fog elmarasztalva lenni; bármilyen módon hozzájárult valaki az Erzsébet-ház felújításához, az ő nevüket is meg fogják örökíteni egy emlékkönyvben. A szakmai program összeállítása jelenleg folyamatban van, várhatóan jövő évben fog elindulni teljes körűen, addig a civil szervezetek, egyesületek, csoportok működésére megnyitják a kaput.

– A Pápay Endre Oktatási Intézmény tagintézmény-vezetőjeként nagy öröm volt számomra, amikor az alapítvány fővédnöke, polgármesterasszony megkeresett ezzel a kezdeményezéssel, hogy Makó városában Erzsébet-ház kerül kialakításra a sérült fiatalok számára. Tulajdonképpen a mi intézményünkben 23 éves korukig maradhatnak a tanulók, illetve a szakképzésben a 25 éves korukig, ezt követően semmiféle lehetőségük nincs arra vonatkozóan, hogy intézményes keretek között tovább valamiféle fejlesztőfoglalkozásokon, egyéb programokon részt vegyenek – közölte Vargáné Szalados Klára, aki kivételként említette az Éfoészt, amely viszont egy szűk kört takar, a ház viszont folyamatos, heti rendszerességgel tart majd elfoglaltságokat.

A kuratóriumi tag továbbá elmondta: felmérték, kik azok a családok, gyermekek, akik részt vehetnek benne, ez közel 60 családot takar, akik remélhetőleg az ünnepségen is velük tartanak, és bekapcsolódnak majd. A nyár folyamán a bútorzatot is felmérték, átnézték az egyes helyiségeket, hogy milyen bútorzat, illetve különféle eszközök szükségesek. A fejlesztő eszközöket úgy állították össze szakmailag, hogy minden területre specializálódjanak, például a mozgásfejlesztésre és az értelmi képesség fejlesztésére is többek között, ezeknek beszerzése jelenleg folyamatban van.

Szilágyi Réka elmondta, mindenkit nagyon sok szeretettel várnak szeptember 26-án, csütörtökön 17 órakor az ünnepségre, amely mellett változatos programokkal is készülnek, többek között kézműves foglalkozás is várja a résztvevőket, de a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Pápay növendékei közös műsorral is készülnek, illetve díszvendégeket is köszönthetnek az ünnepségen, jelen lesz Novák Katalin, Kiss-Rigó László és Lázár János is.

Siket Tibor műszaki ellenőr a felújításról adott tájékoztatást, miszerint az épület nagyon rossz műszaki állapotban volt, így elsőként felmérték, kiosztották a helységek funkcióját. Az első munkafázis a szigetelés volt, majd az energetikai felújítás, új burkolatokat alakítottak ki, új nyílászárókat helyeztek be, felújították a tetőzetet, jelenleg pedig az udvarrendezés történik, jövő hétre pedig elkészül az Erzsébet-ház.