Hírek Térség Top

Radó Tibor: több mint egymilliárddal növekedett Pitvaros vagyona

Radó Tibor pitvaros polgármesterének csak négy dolog számít, a négy Pitvaros tábla és ami köztük van. Itt azonban jelentős fejlesztések zajlottak és zajlanak, de teendő is akad. Interjúnkból az is kiderül, miért menekültek a szúnyogok a kertjébe.

– Melyeket tartja a legjelentősebb fejlesztések a vége felé tartó jelenlegi önkormányzati ciklusban?

– Igazi lokálpatriótának tartom magam, nekem csak a négy Pitvaros tábla számít és ami közöttük van, illetve e szerint is dolgozom. Az elmúlt öt, sőt kilenc évben – hiszen ennyi ideje vezetem a települést – nagyon sok eredményt elértünk. Lassan ott tartunk, hogy minden közintézményünket felújítottuk, illetve folyamatban van az iskoláé és építjük a leendő Egészségházat is. Folyamatosan pályázunk minden lehetőségre, beleértve ezekbe a belterületi utak felújítását. Néha-néha meg is nyerjük ezeket.

Láttam, hogy a sokat emlegetett Deák Ferenc utcán is új aszfaltszőnyeg húzódik.

– Az egy nagyon kriminális állapotú út volt, melynek még az útalapja is tönkre ment. Hál istennek sikerült ide egy jó minőségű utat építeni, melyhez most csatlakozik az éppen folyamatban lévő állami útfelújítás. Nagy öröm, hogy olyan fejlesztésekbe tudtunk belekezdeni, melyek egymásra épülnek, azaz kiegészítik egymást. Így például útfelújítás esetén midig odafigyelünk arra, hogy az adott szakaszon az ivóvíz rendszer, az ivóvíz gerinchálózat minimum egy kis felújítást kapjon – a lehetőségeinkhez mérten. Kezelni próbáljuk a víznyomás problémákat, hogy a megépül új burkolatot ne kelljen emiatt rövid időn belül felbontani. Ezt a gyakorlatot a jövőben is így szeretném folytatni. De fejlesztünk is, hiszen az iskolafelújításhoz, melyre a tankerület pályázott, új tűzcsapokat kell biztosítani, mert a meglévő nem tudja szolgáltatni a szükséges mennyiségű vizet. Ehhez pedig gondoskodni kell, hogy az érintett gerincvezetéken kellő legyen a víznyomás. Körülbelül 1,8 kilométer ivóvíz-hálózatot tudtunk felújítani, és van egy nyertes pályázatunk, melyből a Mezőhegyesi útnak a leendő kerékpárút nyomvonalát jelentő szakasza gerincvezetékét fogják kicserélni. De gondoskodnunk kell arról hogy Csanádalberti is tiszta, s kellő nyomással érkező vizet kapjon. A szomszédos község ugyanis Pitvaroson keresztül kapja a vizet. Szerencsénkre a nagyéri tisztítóműnek köszönhetően Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros és Csanádalberti a megfelelő minőségű ivóvizet kapja.

– Mekkora összeg érkezett fejlesztésre a faluba az elmúlt öt esztendőben?

– Erre az öt esztendőre nem számoltam ki, de kilenc éves polgármesteri szolgálatomra igen. Amikor 2010-ben megválasztottak, a településnek 970 millió forint értékű vagyona volt, jelenleg több mint kétmilliárdnyi. Azaz jelentős volt a vagyoni értéknövekmény, hiszen megdupláztuk azt. Azaz fél évtized alatt több mint egymilliárddal növekedett Pitvaros vagyona. És ebbe nem számoltuk bele az állami beruházásokat, hiszen a kivitelezés vagy beruházás előtt álló út és kerékpárutak értéke meghaladja az ötmilliárd forintot.

– Milyen tervekkel indul a polgármester választáson?

– Nem szoktam olyat ígérni, amit nem lehet betartani, ezért inkább a munkámmal és az elért eredményekkel kampányolok, illetve azokkal a reális célokkal, melyeket valóban be lehet tartani. Továbbra is minden erőnket a belterületi utak felújítására fordítjuk, hiszen ez egy nagyon-nagyon fontos feladat. A szomszéd településekhez, például Nagyérhez képest nagyon le vagyunk maradva. Viszont sokkal előrébb vagyunk, mint Mezőhegyes vagy Tótkomlós, hiszen Pitvaroson már nincsenek földes utcák. Elkezdődött a nagy iskola felújítása, s nyert a szennyvízkezelési pályázatunk, mely a házi szennyvíztisztítók telepítését jelenti majd. Ilyen még csak a közintézményeknél működik. Jelenleg is épül az Egészségház, melyet az idén átadunk. A piac felújítása pedig a jövő héten készül el. A közintézményeink közül már csak az idősek otthona szorul felújításra, remélem, hogy ez is megtörténhet. Az épületen a legapróbb, legszükségesebb javításokat eddig is elvégeztük, de szeretnénk, hogy az energetikai felújítása is megtörténjék. És célunk az ivóvíz-hálózat felújítása is. Nincs értelme lebetonozni egy járdát, ha alatti nincs megcsinálva a vízvezeték.

– Vannak más céljaik is?

– Nagyon fontosnak tarjuk fideszes képviselőjelölt társaimmal, hogy kisgyermekes szülők számára minél több mindent tudjunk biztosítani, ezért újítottuk fel az óvodát, iskolát, játszóteret, hoztuk létre a sportpályát. Hiszen a gyerekek jelentik a jövőt, így rájuk ezentúl is nagy gondot fordítunk. A jövő héttől , a makói Pápay iskolába járó gyerekeket járművel fogjuk központilag az iskolába, majd onnan hazavinni, így segítve a szüleiket.

– Milyen csapattal indul a helyhatósági választáson?

– Három fideszes mellett két olyan független jelöltünk van, akik Fidesz támogatással indulnak. Az öt jelöltből kettő teljesen új ember: Moravszki Gábor tíz éve dolgozik Pitvaroson, s ideköti a családja. A háromdiplomás Orova Tibor a Békés Megyei Kormányhivatal energetikusa, s rengeteg olyan tanácsot és információt tudna számukra hozni, ami mindenféleképpen előrevinni Pitvaros jövőjét.

– Hogyan kapcsolódik ki, ha éppen nem a falu vezetésével foglalkozik?

– Az energia megtakarítás kérdéseivel foglalkozom…

– Ezt azért polgármesterként is a szívén viseli, hiszen a pitvarosi közintézmények valóságos naperőműként működnek…

– Négyezer-ötszáz napelemtábla van az épületeinket. Ez jóval több, mint a pitvarosiak ezernégyszázas lélekszáma. Nagyon régen érdekel az energiatakarékosság, nem a most dívó környezetvédelmi hullámot lovagolom meg. A témában az ELTÉ-n, de a Belügyminisztériumban is voltam már előadó és konferenciákra is meghívtak már. Nem vagyok benne szakember, én inkább a végfelhasználók oldaláról látom az igényeket és a lehetőségeket. Ez összetett és komplex rendszer, melybe nem csak a hőszigetelés, a napelemes áramtermelés, hanem még a fásítás is beletartozik. A kertemben 100 tő császárfa növekszik, és közel 1500 a településen. Az a 100 fa, amit a kertemben ültettem, máris segített elviselni a nagy meleget. Nyáron, amikor kimentem a kertbe, érezhető volt, hogy ott mennyivel hűvösebb volt alattuk. Igaz a kánikulában a szúnyogok is odamenekültek.