Hírek Térség Top

Egészségfejlesztési pályázatot nyertek a földeáki háziorvosok

Dr. Csehpál Etelka és dr. Pénzes Erzsébet három generációra kiterjedő egészségszűrési munkába kezd, de lesznek egészségvédő programok és előadások is.

Dr. Csehpál Etelka és dr. Pénzes Erzsébet, a makói dr. Várkonyi Katalinnal, a pályázat konzorciumvezetőjével és három szegedi háziorvosi kollégájával közösen nyert 74 millió forintot a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Három generációval az egészségért” pályázatán.

A jövő június 20-ig tartó programban számos szűrést, egészségvédő programot és előadást tartanak majd, illetve igyekeznek majd havonta az internet és a helyi újság segítségével tájékoztatást adni mindenkinek.

A program nem egy-egy célcsoportot céloz meg, ahogy korábban majd csak ezekre volt példa, hanem mindhárom generációt, hiszen szív- és érrendszeri szűrést végeznek majd a 6-18 éves, azaz az általános- és középiskolás korosztályban, de a 18 és 65 évesek, illetve a 65 éven felüliek körében is.

Vizsgálják majd a 65 évem felüliek emlékezet csökkentését, és emlőszűrésre, méhnyakrák szűrésre, valamint tüdő- és vastagbélrák szűrésre is invitálják majd a betegeket.

Azért végzik éppen ezeket a szűréseket, mert a fejlett országokéhoz viszonyítva köztudottan rossz a magyar lakosság egészségi állapota, főleg a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rosszindulatú, azaz daganatos betegségek miatt. A szakemberek tapasztalata, hogy sok esetben megelőzhető a tragédia, ha ezeket a betegségeket időben felfedezik és kezelik. Ráadásul jó néhány betegséget az érintettek nem is vesznek észre, vagy nem akarják azok tüneteit észrevenni, s már csak későn fordulnak orvoshoz. Ezért lesz érdemes azoknak is részt venni a programban, akik nem szeretnek orvoshoz menni!

A betegségek megelőzésében nagy szerepe van az életmódnak, így ehhez is kapnak majd tanácsokat, a Makói Járás Egészségfejlesztési Iroda munkatársaitól, de lesz gyógytornász, dietetikus akik a testsúly csökkentéséhez, illetve a dohányzásról való leszokáshoz nyújtanak majd segítséget.