Hírek Makó

A Barcsai utca is megújult a makói belterületi utak felújításának részeként

Az idei költségvetésben erre 35 millió forintot különített el az önkormányzat, az egyes választókerületben 50 millió forintnyi fejlesztés tudott megvalósulni összesen, több projektnek köszönhetően.

Mint Farkas Éva Erzsébet elmondta: Makó Város Önkormányzata 2019. évi költségvetése terhére belterületi utak felújítására vonatkozóan 35 millió forintot különített el, négy stratégiailag fontos belterületi útnak a megújítására, így többek között a Váradi utca, a Barcsai utca, a Vasút sor illetve a Makó-rákosi Kossuth utca felújítására is sor került, összességében mintegy 724 méter hosszan kaptak új felületet ezen útszakaszok.

A polgármester kiemelte: a belterületi utakra vonatkozóan egyéb utak felújítására is különítettek el forrást, 25 millió forint értékben, így a Damjanich utca 561 méter hosszú szakasza újulhatott meg többek között, a Sírkert padkája 1200 méter hosszan mindkét oldalon megújításra került, illetve a Garai téren két ház előtt tudtak teljes útfelújítást végezni. A külterületi utakra vonatkozóan a Jángori temetőbe vezető utat egy országos pályázatnak köszönhetően, állami támogatásból tudták megvalósítani, ezt szeptember 29-én adják majd át, egy kerékpártúrával egybekötve.

A külterületi utak felújítására vonatkozóan Vidékfejlesztési Program keretein belül még a Rác út és a Vágotthalmi út került megújításra, amely hamarosan átadásra kerül.

– Még egy nagyon fontos, belterületi utakra vonatkozó beruházást kell megemlítenünk, ez pedig a Honvéd városrészhez tartozó vonalas infrastruktúra fejlesztés, amelynek köszönhetően ebben a városrészben 14 útszakasz újulhatott meg, illetve a hozzátartozó csapadékvíz-elvezetés is – mutatott rá Farkas Éva Erzsébet – Itt a Barcsai utcán a kétszer 207 méter hosszú útszakasznak a megújítását a Borci Trans Kft., mint nyertes pályázó végezte el, határidőre teljesítette a kivitelezést a cég, szóval ezúton is szeretném megköszönni ügyvezető igazgató úrnak a munkáját, képviselő úrnak pedig azt, hogy javasolta, hogy ez az útszakasz megújításra kerüljön, gratulálok hozzá!

 – Öröm számomra, hogy az egyes számú választókerületbe egy 50 millió forint értékű fejlesztés és beruházás tudott megvalósulni, ez több projektet foglal magába, többek között a járdaprogramot, amely 20 millió forintot jelent körzetenként, magába foglalja a Barcsai, illetve Váradi utcai aszfaltozást, amely közel 19 millió forint és a Petőfi park felújításának költségeit, amely önmagában 7-8,5 millió forintot ölel fel, és még kisebb javításokat, hiánypótlásokat is takar, így tevődik össze az 50 millió forint – közölte Kovács Sándor. Az önkormányzati képviselő továbbá kiemelte: a Váradi utca nagyon indokolt volt, ugyanis ott a szennyvízcsatornának a nyomvonalán megsüllyedés történt, másik oldalán pedig repedés: összerepedezett a hatalmas nagy mezőgazdasági gépek alatt, ezeknek tehát mindenképp indokolt volt a felújítása. Továbbá hozzátette: a Barcsai utca felújítása azért volt indokolt, mivel az az utca a ’60-as évek végén vagy a ’70-es évek elején készült, azóta pedig csak foltozások, kátyúzások történtek, viszont ez az utca maradt ki a körzetben a szennyvízcsatornázás befejeztével, 5 évvel ezelőtt nem lett leaszfaltozva, ezért kellett ezt most pótolni.

– Én ennek nagyon örülök, az itt lakók pedig köszönetüket fejezték ki, hogy végre erre is sor került – emelte ki Kovács Sándor.

Boros Sándor, a Borci Trans Kft. ügyvezetője köszönetét fejezte ki a lehetőségért, és hogy elnyerte a bizalmukat, továbbá arról tájékoztatott, hogy a Barcsai utcán kétoldalt megcsinálták az utat, 4 centiméter marással, 5 centiméter kopóréteg meleg aszfalt visszahúzásával, és ahol igényelte az útszerkezet, ott még a padkáknak a javítását is elvégezték.