Hírek

110 éve született Fátyol Mihály

A makói cigányprímás 110 éve, 1909. szeptember 19-én született, élete során többek között filmben és külföldi fellépéseken is részt vett, 2009-ben pedig szobrot is emeltek emlékére a városban.

1703-ig visszavezethető, nagy múltú cigányzenész családban született. Iskoláit a városban végezte, hegedülni hamar megtanult, első mestere Stanics István volt. 18 éves koráig édesapja, Fátyol Mihály zenekarában, majd nagybátyja, Fátyol Jancsi zenekarában játszott, ezt követően kivált a zenekarból és Szegedre került, ahol a munka mellett dr. Belle Ferenc konzervatóriumi tanár, a Filharmonikus Zenekar koncertmesterének óráit látogatta. 

Budapestre a kor egyik legnagyobb prímásának, Pertis Pali meghívására érkezett, zenekarában a Vadászkürt mulatóban muzsikált terc- és segédprímásként. Ebben az időszakban rádiófelvételeket is készített, illetve ennek köszönhetően magyar filmekben is részt vehetett.  Több külföldi turnén is részt vett; zenélhetett a Belga Királyi Golfklubban is.

Pertis Pali betegsége miatt fiatalkora ellenére prímás lett, a Vadászkürt étteremben ekkor jelent meg Belgium akkori királya, aki kézfogással gratulált a remek hegedűjátékhoz, és meghívta a zenekart Brüsszelbe, Pertis halála után pedig Fátyol Misi vezette a zenekart külföldön is, a brüsszeli négyéves szerződést viszont a világháború törte félbe. A zenekar egy részével hazajött, ekkor ismerkedett meg későbbi feleségével, Döme Zsuzsannával is.

Ezt követően tért vissza Makóra, nagybátyja zenekarához, ami a Korona Szállóban szórakoztatta a közönséget. Fátyol Jancsi később beköltözött Szegedre, és átadta a Koronát és vele együtt zenekarát az unokaöccsének. Szerepelt zenekarával a Petőfi Rádió által sugárzott Vidéki prímások műsorban, de a pitvarosi karnagy, Steiner Béla Szlovák lakodalmas című játékához is a zenét Fátyol Misi zenekara szolgáltatta. Több megmérettetésen szerezték meg az első helyet, a Nemzeti Színházban is felléptek, zenekara volt az első az országban, amely ötvözte a cigányzenekarok és a tánczenekarok stílusát. 

1959-ben a Petőfi park szabadtéri színpadán rendezték meg Fátyol Misi önálló prímási (zenekarvezetői) tevékenységének 30 éves jubileumát, az esten a zenekar kibővült létszámban vett részt, és budapesti énekesek is emelték a rendezvény fényét, egy év megszakításával 34 évig muzsikált a Koronában, végül 1972-ben, 63 évesen ment nyugdíjba, de ezt követően is rendszeresen muzsikált.

A makói cigányprímást ábrázoló szobrot Kiss Jenő Ferenc helyi szobrász készítette el és 2009. júliusában adták át a Korona előtt. A szobor elkészítését Bozsogi Attila kezdeményezte.

 

 

Forrás:  Wikipédia | Fotók: Fátyol Misi szobra