Öt nap alatt megépítették és be is programozták. A hatodikos gyerekek ma délután mutatták be a szüleiknek és az érdeklődőknek a maroslelei könyvtárban, mire jutottak.

Remek programmal foglalkoztak a héten a maroslelei általános iskola hatodikos diákjai, akik a szegedi Somogyi könyvtár programsorozata révén foglalkozhattak a robotépítéssel és programozásukkal.

A bemutató sikerrel járt, a robot kis herceg, Antoine de Saint-Exupéry regényhőse nem csak végigjárta a számára kiépített pálya egyes állomásit, de elhangzottak a gyerekek tolmácsolásában a regény részletei is.

– Évek óta foglalkozunk ezekkel a robotokkal és tartunk kapcsolatot országszerte több száz iskolával. Kerestük azokat a pontokat, ahol be lehetett ezeket integrálni az oktatásba. Mivel nagyon kevés az informatikai óra, így azokban ez nem megoldható. A „Vándorobot” programunk felkészítésére, mely három hónapos időszakokra biztosítja a robotokat az iskoláknak, többségükben nem az informatika tanárok jelentkeztek, hanem tanítók, iskolai könyvtárosok, nyelv szakos tanárok. Ezért olyan ötleteket kerestünk melyekkel be tudták építeni a robotokat a tanóráikba – mondta Sugár Sára. Az Abacusan Stúdió pedagógiai vezetője hozzátette olyan programok fejlesztettek ki, mely ötvözi a szövegértés és a robotikai ismeretek fejlesztését. Így az olvasás összekapcsolódik a programozással.

A maroslelei könyvtárba mindez, azaz a kidolgozott mintaprogram a szegedi Somogyi könyvtáron keresztül érkezett. A robotépítésben, programozásukban és mindennek a bemutatásában jeleskedő gyerekek nagy-nagy örömre.

A diákok az első két nap megismerték a robotépítő készletet és a programozást, majd megismerték Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című regényének egy részletét, majd megépítették a robotokat, köztük a címszereplőét is.

Akadt olyan maroslelei kislány, akit az iskolai informatika órán iszonyatosan félt a számítógéptől, hozzá sem mert nyúlni, nehogy elrontsa. A robotépítésen azonban elszállt a félsze, s maga is programozta a robotot, azaz rakták össze a számítógépen a programok különböző színű, azaz nagyon tanulóbarát puzzle-darabkáit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest