Hírek

Négyzetre emelkedik a problémánk, ha Róma kitárja Európa kapuit

Négy év alatt illegális migránsok százezrei tűntek el a nyugati hatóságok szeme elől, s most Olaszország felelőtlen magatartásával újabb hullámot eresztene Európára – hangoztatta a Magyar Hírlapnak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

– Mit hozhat Olaszország felelőtlen határnyitása?

– Kissé vissza kell menni az időben, hogy erre a kérdésre korrektül, felelősséggel lehessen válaszolni. A tömeges migráció megindulása óta több százezer, illegálisan ide érkezett ember tűnt el az európai hatóságok szeme elől. Már önmagában is gond, hogy jelenleg azt sem tudjuk, hogy ezek a bevándorlók jelenleg hol tartózkodnak, de az sem túl megnyugtató, hogy e körnek semmiféle módon nem ismerjük az előéletét. Lehetnek terroristák, bűnöző szervezetek-hálózatok tagjai, bárkik, akik azért érkeztek, hogy kárt és zavart okozzanak. Nyugaton alig történtek olyan határozott lépések, hogy ezeknek az embereknek a nyomára jussanak. Ha most Olaszország megnyitja a kontinens kapuit, s újabb áradatot kelt, akkor a közbiztonsággal kapcsolatos gondjaink nem a duplájára, hanem a négyzetükre nőnek. Láttunk elég szomorú példákat arra, hogy migráns hátterű, úgymond mintapolgárok alakulnak át egyik pillanatról a másikra bűnözővé, terroristává. Utóbb sokszor kiderül, hogy az elkövető kezdetben a hatóságok látókörében mozgott, de aztán idővel hanyagságból eltűnt. Az erőszak mögött a káros-kóros ideológiák térhódítása, a bűnözői hálózatok által kínált anyagi források állnak. A bevándorlók döntő részt olyan térségekből érkeztek-érkeznek, ahol az erősebb érvényesül és a gyengét elnyomják – így természetesenek veszik, hogy akkor biztosítanak a családjuknak boldog életet, ha az erőszakot preferálják.

– Létezik valamiféle kimutatás arról, hogy jelenleg mennyien várnak arra, hogy Európába jöjjenek?

– A líbiai átmeneti kormány becslései szerint a Földközi-tenger partján hatszáz-hatvanezer ember várakozik, míg a sivatagban élő törzsektől érkező információk alapján további milliós tömegek állhatnak az ország déli határain. S ez csak egy állam, hiszen például Törökországban 3,5 millió menekült tartózkodik napjainkban.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: illusztráció