Erőteljes, előremutató és nem utolsósorban megvalósítható terveket tett le az asztalra a következő ciklusra a városvezetés. Négy részes cikksorozatban mutatjuk be a Fidesz gazdasági és társadalmi programját, amelyet a makóiaknak ajánl a kormánypárt.

A képviselőjelöltekkel közösen mutatta be Farkas Éva Erzsébet azt a négy kiemelt irányvonalat, amelynek a következő évtizedben nagy szerepet szán a Fidesz helyi szervezete, amennyiben újra elnyerik a választók bizalmát. A város fejlesztésére szánt program első ránézésre is átgondolt, megfontolt fejlesztési tervekről árulkodik, amelyben nyoma sincs megvalósíthatatlan ígéreteknek, a tervezet a mostani ciklus irányvonalát viszi tovább, néhány új elemmel kibővítve.

A makói Fidesz programjának alappillérei a város 2020 és 2030 közötti fejlesztésére vonatkozóan a következők: Turisztikai és gazdaságélénkítő fejlesztések, Család- és ifjúságvédelem, Zöld város és környezetvédelem, Makó épített örökségeinek védelme.

 

 

Turisztikai és gazdaságélénkítő fejlesztések

Farkas Éva Erzsébet a program bemutatásán kiemelte, a turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatosan rengeteg döntés született az utóbbi években, a következő ciklus a már megnyert források felhasználására irányul, vagyis az építkezésre. A Hagymatikum bővítéséhez szükséges kormányzati támogatásról már született döntés 2017-ben, ám ezt követően a fejlesztést egy szálloda építésének lehetősége miatt két részre kellett bontani, amelyről 2018 végén határozott a kormány.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a fürdő beruházással kapcsolatosan elindult a közbeszerzés, az ehhez szükséges anyagokat az önkormányzattól három vállalkozás kérte ki. Az uszodakomplexum építés a tervezési közbeszerzési eljárás szakaszában van, míg a Hagymatikum területén megépülő négy csillagos, étteremmel, konferencia részleggel, fitnesz centrummal, kétszintes mélygarázzsal ellátott szálloda a koncepciótervek készítésének szakaszában tart.

Farkas Éva Erzsébet utóbbira vonatkozóan elmondta, amennyiben a szeptember 25-i testületi ülésre rendelkezésre áll bemutatható koncepcióterv, akkor azt ott nyilvánosságra is hozzák majd, illetve a lakosság véleményét is kikérik róla.

A már meglévő fejlesztési döntések mellet is azonban fontos, hogy a következő időszakban is nagy figyelmet fordítson a város a turisztikai szolgáltatások bővítésére, mondta el a polgármester, ezért a programba további elemeket is beemeltek.

Ezek között szerepel többek között egy Makovecz látogatóközpont létrehozása – amely lényegében egy virtuális élménypark, elsősorban a makói épület makettjeivel -, egy Maros-parttal is összekötött városnéző kisvasút, egy Ford T modell szelfipont (amelynek a tervei már készen vannak). Utóbbihoz köthetően felmerült az is, hogy a Ford lerakat megvásárlásával a teljes épület rekonstruálásra kerüljön (a Ford fal rekonstrukciója már most zajlik).

Új szálláshelyek kialakításának támogatása is szerepel a makói Fidesz tervei között, amellyel kapcsolatban egy komoly döntést hozhat meg rögtön a választások után a képviselő testület. Mostanra elkészült ugyanis annak a rendeletnek a tervezete, amely alapján az önkormányzat a befolyó idegenforgalmi adóból pályázati úton fordítana vissza forrást a turisztikai vállalkozások számára, elsősorban szálláshelyek létesítésére.

A turizmus ösztönzése mellett a városvezetés a mezőgazdasági és ipari szereplők támogatásáról sem feledkezne meg, ám mint farkas Éva Erzsébet elmondta, mivel Makón a munkanélküliség mostanra rendkívül alacsony, ezért ezen a területen elsősorban a már itt lévő vállalkozások továbbfejlesztését tartják elsődlegesnek.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest