Hírek Ország-világ Programok

Gálaesttel emlékeznek meg Makó újjátelepülésének 320. évfordulójáról

A város több művészeti csoportja és számos előadó fogja színesíteni a szombat esti gálaestet, amelyet megelőzően egész napos programmal is várják az érdeklődőket.

Bátori Éva a gálaest kapcsán elmondta, a szlogenben láthatóakat szerették volna betartani, hogy ez a város mindenkié legyen és hogy mindenki ünnepelhessen, így úgy tervezték meg az előadást, hogy a városban a különböző művészeti csoportok részt vegyenek benne, így szórakoztatván a makói polgárságot.

Az érdemes- és kiváló művész kiemelte, reményeik szerint a szombati programon mindenki jól érzi majd magát, e szerint próbálták összeállítani a műsort, az egész napos program után pedig a Hagymaházba szeretnék behívni az embereket, amely – mint fogalmazott – Makó város kulturális életében a szív. Az itt tartott gálaesten Makó városának elmúlt 320 évének történeteit fogja áttekinteni, de nem történelemórát fognak tartani, a szórakozás és a művelődés sem marad el – hangsúlyozta Bátori Éva. Közölte továbbá, hogy bár Szilágyi Éva énekelt volna, betegsége miatt Nagy Zsófia, a Magyar Állami Operaház fiatal kiváló énekesnője fog beugrani, illetve Szalma Tamás helyett Szegezdi Róbert vesz részt az előadásban, Barnák László ajánlására.

A színművész elárulta, nagy örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen bár Makóhoz talán gyermekkori emlékei fűzik, és sok mindent eddig nem tudott a városról, de ezt egy nagyon jó alkalomnak tartja arra, hogy kicsit belevesse magát Makó történetébe, továbbá elismerően szólt a készülő előadásról.

– Azt szerettük volna, hogyha ezen az estén az érdeklődők azzal találják magukat szembe, azzal találkoznak, hogy a magyar történelemnek sarkalatos pontjainak van makói vonatkozása: van nekünk egy ’56-unk, van nekünk egy 1848-as szabadságharc idején Makóhoz kötődő történelmünk, és ezt szeretnénk megmutatni  – hangsúlyozta Bátori Éva.

A gálaestet ráadásul egy különleges vizuális megjelenítés is színesíteni fogja, egy 4,5 x 2,5 méteres LED-fal formájában, amelyért Czibolya Kálmán felel. Mint fogalmazott, megtiszteltetés számára, hogy részese lehet, továbbá hogy teljesen szabad kezet kapott a forgatókönyv megálmodott jeleneteihez való képi világ megalkotására. Továbbá rámutatott: készült már film a Makó 320 kapcsán, amely be is lesz mutatva az esten.