Hírek Térség Top

Ambrózfalváig értek az útépítők

Igaz még csak egy nyomsávon és csak az első aszfaltréteggel, de a pitvarosi körforgalomtól már így is álom eddig autózni.

Egy ideje már elváltva engedik a forgalomirányítók a járműveket Pitvaros és Ambrózfalva, illetve vice versa, amin csak az csodálkozik, aki nem hagyja el egyik falut sem a másik irányába. Folyik ugyanis az útépítés a pitvarosi körforgalomból a megye északi széle felé haladva Tótkomlós felé. A kivitelező Délút szakemberei már rég túl vannak a meglehetősen tönkrement, hullámosra görbült és kátyús útszakasz felmarásával, s az említett körforgalom északi szélén tátongó hiátus ellenére, már Ambrózfalváig értek, igaz csak egy sávval és annak is csak az első aszfaltrétegével. Pitvaros felől jó darabon azonban már az új útburkolaton lehet közlekedni, s aki mostanában megtette, csak ámul és bámul, mondván: „Jééé! Sima út is létezik?”

Úgy látszik, hogy igen, létezik.

Jól elválik egymástól a régi és magasabb, új aszfaltréteg. Ez utóbbiból lesz még egy

Idén Pitvarostól Ambrózfalváig, jövőre Ambrózfalvától Nagyéren át a megyehatárig újítják fel az utat. Jövőre a másik irányba, azaz a pitvarosi körforgalomtól Csanádalberti felé tartó utat is felújítják, egészen a buszfordulóig, a Magyar Falu Program részeként. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, hogy a felújítások a következő években is folytatódnak. A állam központi költségvetési forrásokból, a Magyar Falu programban évente 50 milliárd forint értékben indítja ezeket a programokat, és elsősorban a mellékutakat újítják fel a keretből. Ezzel a vidék népességmegtartó képessége szempontjából kiemelten fontos összekötő és bekötőutak rendbetételére lesz lehetőség, ami a későbbiekben a Magyar Közút Nzrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

A Magyar Falu programban szereplő beruházások első ütemében országosan egyébként összesen 89 szakaszon kezdenek dolgozni. Csongrád megyében még másik három helyszín is érintett, így a Nagytőke–Szentes összekötő út 3 ezer 723 méteren, míg a Soltvadkert-Szeged összekötő út 3 ezer255 méteren, míg a Tiszaújfalu és Csongrád közötti szakaszt 2 ezer 270 méteren újul meg. A munkák nagyságrendjétől függően 30-180 nap alatt végezhetnek a szakemberek a teljes felújítással. Ahol kell, új alapréteget építenek, a rossz burkolatot elbontják és új teherbíró pályaszerkezetet építenek. Az megújuló útra új kopóréteget terítenek, arra pedig új burkolati jeleket festenek. Az út menti területeken is elvégzik a szükséges munkákat, így az árkok tisztítását, a vízelvezetés helyreállítását. De új közlekedési táblákat is kihelyeznek.