Kiemelt hírek Makó

Több mint 3 milliárd forint értékben fejleszt a Duocor Ipari Bt. Makón

Komoly kapacitásbővítésbe fogott 2018-ban a város egyik legnagyobb munkáltatója, több lépcsőben 2026-ig fejleszti a makói telephelyét. Elsőként egy 4300 négyzetméter alapterületű kétszintes, modern gépekkel felszerelt gyártócsarnokot adtak át, amely mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.

2026-ban zárul le az a projekt, amelynek keretében a Duocor Ipari Bt. összesen mintegy 3,2 milliárd forintot fordít kapacitásnövelésre és eszközbeszerzésre, ezzel pedig 65 új munkahelyet teremt Makón. A beruházást közel 635 millió forinttal támogatja a magyar kormány, az első lépésként megvalósult új gyártócsarnok átadásán a külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Az átadóünnepségen Michael Stegner kiemelte, nemrég olvasott egy német lapban interjút Szíjjártó Péterrel, amelyben a külgazdasági és külügyminiszter magyar kormány ésszerűség alapú politikai megközelítését vázolta a családok, a migráció és a gazdaság vonatkozásában, és meglehetősen magabiztosan védte a magyar kormány politikáját. A cégvezető az átadó ünnepségen megragadta az alkalmat arra, hogy elmondja:

a sokszor naiv, ritkán végiggondolt német politikában csalódott állampolgárként ő olykor még irigyli is a magyarokat kormányukért.

Mint elmondta, véleménye szerint az euró bevezetése nem konvergenciát eredményezett az unión belül, hanem azzal fenyeget, hogy gazdaságilag még inkább megosztja az Európai Uniót, amelynek a túlélése is bizonytalan.

 

navigate_before
navigate_next

Galéria

A külgazdasági és külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a világgazdaság változáson megy keresztül, a korábban science fiction kategóriába tartozó technológiák válnak mindennapivá, olyan országok emelkednek fel és erősödnek meg, amelyeket korábban lesajnáltak, új szövetségek jönnek létre olyan szereplők között, akik korábban szóba sem álltak egymással.

Ez a változás, a modernkori ipari forradalomnak nevezett jelenség mindenképpen két részre fogja osztani az országokat: nyertesekre és vesztesekre – hangsúlyozta. Azt, hogy ki melyik kategóriába kerül, többek között az fogja eldönteni, hogy melyik ország tudja magához csábítani a nagy világgazdasági szereplőket.

Szíjjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország az elmúlt években olyan beruházási és exportrekordokat tudott megdönteni, amelyek eredményeként egyértelműen nyertesek közé tartozunk, ma az Európai Unióban a leggyorsabban a magyar gazdaság fejlődik, 12,5 százalékról 3,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, miközben világszinten is versenyképesek vagyunk. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

Magyarország lakosság szám szerint a 92. helyen áll a világ országai között, exporttevékenységben viszont a 34. helyen.

– Ez azt jelenti, hogy egy alig 10 milliós országként benne vagyunk abban az elit klubban, amelynek tagjai egyenként, éves szinten 100 milliárd euró felett tudnak exportálni. – nyomatékosította Szíjjártó Péter a hazai gazdasági teljesítményt.

 

navigate_before
navigate_next

Galéria

 

Hozzátette: ehhez sok minden kellett, többek között az emberek teljesítménye, a vállalatok bátorsága, és a kormány gazdaságpolitikája is. Mint mondta, az ország fejlődésében óriási szerepet vállalnak a német vállalatok is, a német-magyar gazdasági együttműködés is rekordokat dönt évről évre, tavaly például 54 milliárd euró volt a két ország között a kereskedelmi forgalom, az elmúlt 10 évben pedig összességében 60 százalékkal nőtt a magyar export Németországba.

 Kiemelte: az összes külföldről érkező beruházás egyharmada Németországból jön, 6000 német vállalat 300 ezer magyar embert foglakoztat. A kormány az elmúlt mintegy 5 évben 101 vállalattal kötött megállapodást beruházásról, amelynek köszönhetően 2000 milliárd forint új beruházás érkezett Magyarországra.

Szíjjártó Péter elmondta, a német-magyar kapcsolatok kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amikor legutóbb a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérte milyen a német vállalatok hangulata, soha nem látott mértékben, 82 százalékban azt a választ kapták, hogy elégedettek. Ezért a bizalomért pedig köszönet és megbecsülés ját a német vállalatoknak, így a Duocor Ipari Bt.-nek is, amely a mostani beruházásával 65 újabb munkahelyet teremt Makón. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ezzel a vállalat nagyban hozzájárul a magyar bútoripar további fejlődéséhez, amely ágazat tavaly 8 százalékos növekedéssel már 200 milliárd forint értékben állított elő terméket.

Szíjjártó Péter a beszédében megköszönte a dolgozók kiváló munkáját, és egyben gratulált Farkas Éva Erzsébet polgármesternek is az elmúlt öt évben végzett munkáért, ami egyértelműen sikertörténet volt Makó számára.

A Duocor Ipari Bt. nem csak gazdasági, hanem társadalmi szempontból is fontos a városnak, emelte ki Makó polgármestere. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, a vállalat dinamikusan fejlődik, köszönhetően a tulajdonosnak, a telephely vezetésének, és az itt dolgozóknak, emellett azonban társadalmi szerepvállalásukkal is ösztönzik, támogatják a közösséget. A mostani beruházás így a cég mellett a városnak is fontos mérföldkő.

 

navigate_before
navigate_next

 Galéria

 

– Makó a magyar kormánynak és a térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak köszönhetően kiemelt figyelmet kapott az elmúlt években, ahogy a térség is. Közös sikereink eredménye, hogy 72 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Több mint ezer új munkahelyet teremtettünk, és tartottunk meg. – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet, hozzátéve, hogy a város további fejlődésének záloga a kiszámítható, nyugodt jövő.

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy 2014-ben Makó számára a fejlesztések nagyságrendjét a következő öt évre mintegy 19 milliárd forintban határozta meg a kormány,

a város azonban ennek többszörösét kapta az elmúlt években.

 

Galéria

navigate_before
navigate_next

Galéria

navigate_before
navigate_next