Hírek Térség Top

Iskolázott csapattal indul Károlyi Sándor

Diplomás, érettségizett, illetve szakmával rendelkező csapattal indul a nemzetiségi önkormányzati választáson, a Lungo Drom színeiben Károlyi Sándor, az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a megye alighanem legismertebb cigány politikusa.

– Nem is kicsi az a program, melyet eddig végeztek, s folytatni akarnak a következő őt évben. Melyek a legfontosabb céljaik?

– Szeretnénk tovább folytatni azokat a programokat, melyek már meghonosodtak az apátfalvi cigány közösség körében – mondta Károlyi Sándor. Az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke három évtizede a legfontosabb feladatnak az oktatást tartja.

– Miért ez a legfontosabb?

– Fontos, hogy a cigányság körében kiművelt közösség jöjjön létre. A rendszerváltást követően azonnal megalakult helyi cigány nemzetiségi önkormányzat erőfeszítései eredményeképp az eltelt majd három évtized alatt számtalan olyan fiatal került ki a helyi cigányság köréből, aki óvónői, népművelői, tanári vagy éppen szociális munkás diplomát szerzett. De nagyon sokan érettségiztek, vagy szereztek szakmunkás bizonyítványt.

– Most ért véget a két éves tanodai program, mely az iskolai lemorzsolódást célozta…

– Ez a megyében is példaértékűnek számított, hiszen valóban az iskolai lemorzsolódás megelőzését céloztuk meg. Azaz arra törekedtünk, hogy a tanodába járó gyerekek a koruknak megfelelő osztályokat végezzék el, ne bukjanak vissza, tanulnak tovább valamelyik középiskolában vagy felsőfokú oktatási intézményben. Nem lehet akadálya ma, hogy egy cigány fiatal ne tanuljon. Hiszen ha valami gond volt,akkor abban mindig segítséget nyújtottunk.

– Nem is akárhogy…

– Ösztöndíj pályázattal, azaz mi is adtunk ösztöndíjat. De nagyon sok programunk – táborozás, kirándulás – is a közösségépítést szolgálta. A helyi általános iskolával közösen is számos programot szerveztünk, ilyen volt például a tolerancia nap, de még vers- és prózamondó versenyt is rendeztünk. Odafigyeltünk a kultúrára főképp azért, mert tisztában vagyunk azzal, ha nem ápoljuk, elvész. Különösen odafigyeltünk a cigányság kultúrájára, ezt bizonyítja, hogy tizenkilencedik alkalommal rendeztük meg a falunapok keretében a nemzetségi kulturális találkozót.

– A helyi értéktárba is bekerültek?

– Igen, mégpedig három tárggyal is: sármunka, a két népi étel: a bodag, azaz a cigány kenyér és a paradicsomos káposzta.

– Számos, az egészségüggyel kapcsolatos programot is szerveztek…

– Nem véletlen, hogy minden esztendőben megrendezzük a cigány közösségi házban az egészségszűrést, mely mindig nagy számú érdeklődőt mozgat meg. Itt olyan alapdolgokat mérnek, mint a vérnyomás, a koleszterin- vagy a cukorszint, de célzott szűréseket is tartanak, így orr-fül-gégészetit vagy bőrgyógyászatit. De szerveztünk külön előadásokat is, például nőgyógyászatit.

– Milyen javaslatokkal próbálta előrelendíteni a cigány nemzetiségi önkormányzat a közösség életét?

– A települési önkormányzatnak javasoltuk, hogy a faluban értékteremtő közmunkaprogram induljon, s örülünk is annak, hogy ez is valósult meg. Ennek köszönhetően meg is becsülik ezt a munkát. De arra is odafigyelünk, hogy érvényesüljenek a nemzetiségi, kisebbségi jogok. Azaz nem csak együttműködési megállapodást kötöttünk a települési önkormányzattal, de véleményeztük is a különféle a faluban indult, indított programokat. De nagyon fontosnak tartjuk a gyermekvédelem területén azt is, hogy ne sérüljenek a gyermekek jogai… Sok javaslatunkat elfogadták, többek közt azt, hogy az iskolán belül is érvényesüljön a szociális munka.

– De még bűnmegelőzési megállapodást is kötöttek…

– Igen, a rendőrséggel. És zajlik is az ezzel kapcsolatos program. Hál’ istennek Apátfalván nem jellemző a bűnözés, mindenki beilleszkedik, egy-két kivétellel harmonikus az együttélés a cigányok és a nem cigányok között.

– Ezt a programot szeretné folytatni a helyhatósági választás után is?

– Igen. Ennek érdekében tanult kisebbségi jelölteket indít helyben a Lungo Drom. A jelöltállításkor nagyon fontosnak tartottuk, hogy iskolázott, művelt embereket indítsunk. Én elnökjelöltként szeretném folytatni a megkezdett munkát. Annak idején élelmiszer-ipari technikumot, majd szociális asszisztensi szakirányú végzettséget is szereztem. Több cikluson át dolgoztam helyi és megyei képviselőként, és megkaptam az „Apátfalva községért” díjat is. Sándor és Róbert fiam is indul a cigány nemzetiségi önkormányzat jelöltjeként. Sándor tanárképző főiskolát végzett, Robi pedig kereskedelmi középiskolát végezett. Velünk indul az érettségivel rendelkező Juhász Mária, akinek Makón működik a vállalkozása, de a szülei Apátfalván élnek, a szintén érettségi bizonyítvánnyal rendelkező Léderer Klaudia, aki a makói gumigyárban dolgozik és az idei falunapon bemondóként közreműködött – sorolta csapata tagjait Károlyi Sándor.