Hírek

Választókerületünkben is toronymagas a Fidesz-KDNP előnye

A kormánypártok 8 polgármesterjelölttel és 57 önkormányzati képviselőjelölttel állnak rajthoz az október 13-i helyhatósági választáson. A Jobbik összeomlott, a DK, a Momentum, az MSZP és az LMP pedig teljesen eltűnt a térség politikai térképéről, egyetlen árva önálló jelöltet sem tudtak kiállítani – írja a Promenad.

A jelöltállításban is tükröződik a kormánypártok hatalmas fölénye a Csongrád megyei 4. számú választókerületben az október 13-i önkormányzati választás előtt. A 19 település indulóit vizsgálva kitűnik, hogy a Fidesz-KDNP toronymagasan vezet az ellenzéki pártokkal szemben, melyek közül ráadásul önálló jelöltet állítania csak a Mi Hazánknak, a Munkáspártnak és a Jobbiknak sikerült, a többi balliberális formáció megmaradt hívei hiába keresik majd kedvenc pártjuk logóját a szavazólapokon…

A 4. választókerületben a Fidesz-KDNP 8 polgármesterjelölttel és 57 önkormányzati képviselőjelölttel áll rajthoz az idei önkormányzati választáson, ehhez képest az ellenzék – ahogy mondani szokás – a fasorban sincs. Természetesen rengeteg a civil szervezetek támogatásával induló, illetve független jelölt, ahogy a helyhatósági választásokon, különösen a kisebb települések esetében lenni szokott. A 19 polgármesteri helyért összesen 40-en versengenek, a legtöbben Maroslelén: 4 fő.

A Fidesz-KDNP tehát összesen 8 polgármesterjelöltet állított: mégpedig Makón (Farkas Éva Erzsébet), Apátfalván (Szekeres Ferenc), Csanádpalotán (Nyergesné Kovács Erzsébet), Földeákon (Hajnal Gábor), Kövegyen (Galgóczkiné Krobák Mária), Magyarcsanádon (Farkas János), Pitvaroson (Radó Tibor) és Székkutason (Szél István).

A további pártok közül önálló polgármesterjelöltje csak a Mi Hazánknak van, mely Makón Dorogi Györggyel, Kiszomboron a Mi Hazánk-MIÉP-FKgP hármas szövetség által indított Kövesdi Lászlóval száll ringbe. Civil szervezetek, egyesületek támogatása mögé rejtőzve méretteti meg magát az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje Hódmezővásárhelyen (Márki-Zay Péter) és Makón (Mucsi Tamás) is. Hódmezővásárhelyen a jelenlegi városvezető kihívója is függetlenként indul, az önálló polgármesterjelölt, Grezsa István. A többi településen alapvetően független jelöltek versengenek a polgármesteri tisztségért.

Ami az önkormányzati képviselői helyeket illeti, a pártszínekben induló jelöltek között szintén hasított a Fidesz-KDNP, mely összesen 57 jelölttel vág majd neki az október 13-i voksolásnak. Hódmezővásárhelyen 10, Makón 8 képviselőjelölt élvezi a kormánypártok támogatását, de a többi településen és szép számmal akadnak, akik neve mellett ott lesz a Fidesz-KDNP logója: Apátfalván 4, Ambrózfalván 3, Algyőn 5, Csanádpalotán 5, Kiszomboron 3, Magyarcsanádon 6, Mártélyon 1, Nagylakon 3, Pitvaroson 3, Székkutason 6 politikus.

A Mi Hazánk a második helyre futott fel a jelöltállítás tekintetében 20 fővel: Hódmezővásárhelyen mind a 10, Makón mind a 8 egyéni választókörzetben lehet rájuk szavazni, de Kiszomboron is akad 2 indulójuk (itt ugyancsak a MIÉP-pel és az FkgP-vel közösen). 6 jelöltet állított önállóan a Munkáspárt: hármat Makón, egyet Hódmezővásárhelyen, Magyarcsanádon és Nagylakon. A térségben korábban az ellenzék vezető erejének számító Jobbik totális összeomlását mutatja, hogy mindössze 3 jelölttel próbálkozik: ketten közülük Ambrózfalván indulnak a képviselői helyekért, egy pedig Pitvaroson.

Az ellenzék további pártjai pedig gyakorlatilag eltűntek a Csongrád megyei 4. számú választókerület politikai térképéről: sem polgármester-, sem képviselőjelöltet nem indított a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP, de a Párbeszéd vagy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt sem hallatott magáról.

 

 

Forrás: Promenad