Hírek Térség Top

Kívülről már kész a maroslelei Hagyományok Háza

A templommal szemközti egykori jegyzői lakást pályázatok segítségével újították fel. Ide kerül vissza majd a helytörténeti gyűjtemény értékesebb része, illetve itt mutatják majd be – a tervek szerint 2020-tól – a falura jellemző népi mesterségeket, hagyományokat. A címlapképen az épület udvar felőli része.

– Nagyon fontos beruházásunk a templommal szembeni, úgynevezett Hagyományok Háza, vagy régi nevén a jegyzői lakás, amely felújítását egy Vidékfejlesztési pályázatnak köszönhetően tudtuk elvégezi. A külső homlokzatfelújítás elkészült, nagyon szép épület lett és az lesz a további feladatunk, hogy a belső felújítására újabb forrásokat szerezzünk – jelentette be a hét végi falunap megnyitójában Martonosi György. – A célunk az ezzel a házzal, hogy próbáljuk átadni a gyerekeknek a Lelére az utóbbi egy-két évszázadban jellemző népi mesterségeket, a kistelepülésen élő hagyományokat, s ezeket az idősek körében is megpróbáljuk népszerűsíteni – tette hozzá Maroslele polgármestere

Az önkormányzat előtt álló feladat nem kicsi, hiszen a tervek szerint jövőre az épületben nyílna meg a Hagyományok Háza és kézműves ház, ahová visszakerülne a helytörténeti gyűjtemény értékesebb része, de leginkább programok zajlanának benne.

A nyári szünet előtti utolsó maroslelei testületi ülésen Martonosi György a polgármesteri beszámolójában elmondta, az egykori jegyzői ház belső munkálatainak finanszírozására a Magyar Falu Programban nyújtottak be pályázatot. Ez az elektromos hálózatcseréjét jelenti, és belső felújítást jelenti. A belső munkák pedig a források függvényében folytatódnak és az épület körüli járdát is megcsinálják .A napelemeket az udvar felőli tetőrészészre fel is szerelték.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a maroslelei önkormányzat közösségi cél érdekében pályázott majd 23 millió forintra, a főtéri egykori jegyzői lakás felújítására a Magyar Falu Programban.

Az épületfelújítás előtt kiköltöztették onnan a helytörténeti gyűjteményt, majd a munkálatok első részeként kicserélték a maroslelei községháza átellenében található ház nyílászáróit.

navigate_before
navigate_next

A Magyar Falu Programhoz benyújtott pályázat célja, hogy az ingatlan a továbbiakban a Hagyományok Házaként és kézműves házként működjék, ahol bemutatnák a helytörténeti gyűjtemény értékesebb részét is.

„A nemzeti és helyi identitástudat erősítése önkormányzatok és nemzeti kulturális intézmények bevonásával” című pályázattal a lelei önkormányzat 15 millió forint támogatást szeretne megszerezni a meglévő közösségi és kulturális építmények (azaz az épület) külső és belső tereinek felújítására, bővítésére, korszerűsítése, melyben benne van a fűtés korszerűsítése, a nyílászárócsere, a hőszigetelés, illetve a meglévő világítási rendszerek, infó- és telekommunikációs hálózat korszerűsítése.

5 milliót célzott meg a közösségi célú helyiségekben megvalósuló kül- és beltéri programok szervezésére, ezekhez kapcsolódó eszközbeszerzés és működési költségek támogatására, 2 millió 972 ezer forintot pedig a majdani egyetlen teljes- vagy részmunkaidőben alkalmazandó közösségszervező bértámogatására.