Hírek Makó

Hét hellyel bővült a könyvtár mögötti parkoló

Elkészültek a József Attila Városi Könyvtár épülete mögötti parkoló új helyei, továbbá a hulladékgyűjtő sziget áthelyezésére is sor került.

Mint Farkas Éva Erzsébet felidézte: május 14-én adták át a József Attila Városi Könyvtár új épületét Makovecz Imre még meglévő tervei alapján elkészítve, a beruházáshoz köthetően megújult a Deák Ferenc utca, illetve a hozzátartozó kisebb útszakaszok is. A polgármester kiemelte: a parkolók kialakítására is nagy figyelmet fordítottak az elmúlt években, összesen közel 600 parkolóhelyet építettek az elmúlt négy évben, illetve újítottak meg, elsősorban beruházásokhoz köthetően, illetve intézmények kéréseire; különböző nevelési és oktatási intézmények, egészségügyi intézmények, illetve cégek kérése építettek ki parkolókat.

– A Csanád vezér téri lakosok kérésére a beruházást követően a könyvtár mögötti területen hét új gépkocsi parkolóhelyet alakítottunk ki, illetve a hulladékgyűjtő sziget áthelyezésére került sor. Lakóközösségi gyűlés keretében merült ez fel, és természetesen nekünk fontos, hogy a makóiak megelégedésére szolgáljuk a várost – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet, továbbá közölte: a nettó 3,5 millió forintos beruházást a Silye és Fiai Kft. végezte el, és a mai napon határidőre elkészülve át tudják adni az itt élők részére. A hulladékgyűjtő sziget kapcsán elmondta: ennek kialakítását és áthelyezését az Építészmester Kft. vállalta magára és készítette el.

A polgármester kiemelte: ebben az évben bruttó 30 millió forintból, saját költségvetésből 49 parkolóhelyet alakítottak ki a könyvtár mögötti parkolóhelyek mellett, többek között a Zrínyi utcai óvoda környezetében, ahol a Szeged-Csanád Egyházmegye beruházása mellett Makó Város Önkormányzata az óvodai intézményhez 12 parkolóhelyet biztosít a beruházás mellett, mindemellett a kaszinó mögött 3 parkolóhelyet alakítottak ki, ahol ennek köszönhetően az illegális hulladéklerakó-helyet is megszüntették, továbbá a Nagycsillag utcán 14 parkolóhelyet alakítottak ki, a két egészségügyi intézmény felújításának köszönhetően, továbbá a Bartók a Juhász Gyula iskolák kérésére további 20 parkolóhely készült el.

A hét parkolóhelynél teljes rétegrend-csere történt: 50 centiméter mélyen teljes talajcsere történt, történt egy kavicsos feltöltés, majd 25 centiméter mélyen betonos burkolatot kapott először, ezt követően pedig egy nagyon szép díszkő-burkolatot kapott, amely egy speciális díszkő-burkolat, ami illik a könyvtár háta mögötti részéhez – tájékoztatta a sajtó munkatársait Silye Zoltán. Az ügyvezető továbbá elmondta: ezenfelül kialakításra került a hulladékgyűjtő sziget, ahol szintén teljes rétegrend-csere történt, és itt egy betonos rész is kialakításra került, valamint ezeknek az elkerítő része, továbbá a külső szegélyezésre is sor került.