Hírek

Elkészült az Ipari Park teljes közművesítése

1998 óta van Makónak ipari parkja, mégis csak ebben a ciklusban lett megoldva, hogy a kis és középvállalkozásoknak is megfelelő helyet tudjon adni. Mindeközben az elmúlt 9 évben több mint 70 százalékkal csökkent a munkanélküliség a városban.

Két ütemben, 200-200 millió forint forrásból fejlesztette a város az ipari parkot, így mostanra elmondható, hogy lényegében teljes közművesítésre került sor, tájékoztatott Farkas Éva Erzsébet. A polgármester elmondta, 2014-ban a választók egyik legfontosabb kérése az volt, hogy könnyebb legyen a megélhetés, és legyenek új munkahelyek.

Farkas Éva Erzsébet kiemelte, a kapacitásnövelő támogatásoknak köszönhetően a négy legnagyobb makói munkáltató mindegyike több munkavállalót alkalmaz, mint 2014-ben, az elmúlt 9 évben pedig mintegy 72 százalékkal csökkent a munkanélküliség Makón.

A városvezetés a befektetőbarát környezetet többek között a gazdaságot is élénkítő fejlesztésekkel is ösztönözte, mint a piac, a Csipkesor felújítása, vagy a Hagymatikum bővítése, és ide tartozik az Ipari Park teljes közművesítése is.

Mint Tóth István a Váll-Ker Kft. ügyvezetője, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének korábbi elnöke elmondta, a makói vállalkozások többször kifogásolták, hogy az ipari park tekintetében korábban nem gondolt rájuk a városvezetés, mert kisebb telkekre is szükség lenne, ahol kis és középvállalkozások tudnak letelepedni, nem csak nagyvállalatok.

Ez mostanra valósult meg, ugyanúgy, ahogyan a teljes közművesítés, amelyet ha egy kisebb cégnek kell elvégezni, az hatalmas költség. Ezután viszont már csak a telket kell megvásárolni, ami sokkal vonzóbbá teheti a vállalkozások számára a város mintegy 107 hektáros ipari parkját.

A beruházás során a kivitelező a vízvezeték, szennyvízcsatorna, közvilágítás, hírközlési alépítmények kiépítése mellett 650 méter új utat, és 14 bekötőút lefektetését is elvégezte a csapadékvíz elvezetés megoldásával együtt.

– Azt tapasztaljuk, hogy a városvezetéssel kialakult egy eredményes, jövőbemutató együttműködés, aminek hatására a fejlődés borítékolható a következő években is. – hangsúlyozta Molnár Viktor, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnökségi tagja, hozzátéve: ténykérdés, hogy Makón az elmúlt években komoly stratégiai fejlesztések valósultak meg, amelyek nem csak az itt élők életminőségét javítják, hanem a vállalkozások mozgásterét is növelik.