Hírek Makó

A kettes számú választókerületben is több járdaszakasz megújult

Akárcsak az előző évben, idén is 20-20 millió forintból újulhattak meg a választókerületek járdái: a 2. választókerületben 3 hosszabb járdaszakasz szépülhetett meg.

Mint Farkas Éva Erzsébet felidézte: Makó Város Önkormányzata még 2017-ben döntött arról, hogy saját költségvetéséből járdaprogramot indít városi szinten, abban az évben 106 millió forintból valósították meg a nyolc választókerületben a járdafelújításokat a választókerületek adott képviselőinek javaslatára és a műszaki csoport jóváhagyásával. 2018-ban már 160 millió forintból valósították meg a járdaprogramot, az idei évben szintén ekkora összeget különítettek el erre a költségvetésből.

– A járdaprogramot természetesen szeretnénk az elkövetkezendő években is tovább folytatni, a 2020 és 2021-es évekre vonatkozóan már terveket készítettünk, a lakosság kérésére és a képviselőknek a jóváhagyásával. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ebben a városrészben szintén a lakosság, illetve képviselő úr kérésére újulhattak meg az elmúlt években a rendelőintézetek, a felnőtt, illetve a gyermek háziorvosi rendelőintézetek, természetesen emellett fontos azt is hangsúlyozni, hogy a védőnői szolgáltatás és környezete is teljes mértékben eszközbeszerzéssel, bútorzattal együtt újulhatott meg, összességében több mint 70 millió forintból – közölte a polgármester. Mint hangsúlyozta, parkolóhelyek kialakítására is sor kerül, a két háziorvosi rendelőhöz köthetően a Nagycsillag utcában 14 parkolóhely épül, amely jelenleg folyamatban van, emellett pedig mozgáskorlátozott parkolóhelyeket is fognak biztosítani, továbbá a polgármester szólt a kézilabda sportcsarnok fejlesztéséről, illetve hogy további parkolóhelyek kialakítására is sor kerül majd.

Kádár József javaslatára az idei évben a Búza utca, a Táncsics Mihály utca és a Szilágyi Dezső utca járdaszakaszai újulhattak meg. Az önkormányzati képviselő kiemelte, hogy ezek az utcák nagyon rossz állapotúak voltak, így a műszaki osztállyal egyeztetve megvizsgálták őket, összesen 1111 négyzetméteren készült térköves burkolat.

– Én úgy gondolom, hogy nagyon ráfért ezekre az utcákra, annyira rossz állapotban voltak, hogy gyalogosan nem lehetett rajta közlekedni, rokkant kocsival vagy babakocsival pedig abszolút nem, mindenki az úton közlekedett, úgyhogy nagy örömmel láttam már, hogy ahogyan haladtak a járdaépítők, folyamatosan birtokba vették a lakók, és gyalogosan, illetve babakocsival is közlekednek rajta, és nem az úttesten – emelte ki Kádár József.

Matuszka István köszönetét fejezte ki a bizalomért, hogy ezt a szakaszt elkészíthették, továbbá közölte: a járdaépítést június 16-án kezdték el, és augusztus  végén fejezték be, ezt követően a környezet rendbetétele zajlik, a maradék, kimaradt térkő elszállítása, a parkosítás pedig már megtörtént.