Makó Színes

Lelkileg hangoltak a tanévre a makói katolikus egyházközségek

A görög felekezet családi délutánt és kézműves foglalkozást szervezett, a rómaiaknál a nyári táborokra tekintettek vissza és megáldották az iskolatáskákat a hétvégén. Az új iskolai esztendőt bevezető programokat mindkét helyen szentmise követte.

– Az Isten szeretne ott lenni az életünkben, merítsünk erőt tőle, kérjük a segítségét, forduljunk hozzá bizalommal a következő időszak kihívásaiban és feladataiban – hívta fel a figyelmet Biró István parókus a szeptember 14-én tartott közösségi alkalmon. A görögkatolikusok ezen a napon emlékezett meg Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepéről, amelyet egy családi délutánnal vezettek be. Az eseményen agyagból keresztet formáztak és díszítettek az egyházközség hittanosai. – Arra emlékezünk most, hogy Ilona császárné megtalálta a keresztet, amelyet a császárral együtt körbehordoztak Jeruzsálemben. Ehhez kapcsolódva gondoltuk ki a kreatív feladatot, hogy a gyerekek hazavihessék ezt a szimbólumot magukkal és a tanév során elevenítsék fel az üzenetét – avatott be Biró atya, aki a szentmise előtt közös játékra, kenyérlángos sütésre, beszélgetésre is invitálta a családokat az új tanév kezdetén.

     

navigate_before
navigate_next

 

A római katolikusoknál régi hagyomány, hogy szeptember második hétvégéjén megáldják a diákok iskolatáskáit. A vasárnap délelőtti szertartásra is sokan elhozták tolltartóikat, a nehezebbnek ígérkező tantárgyak könyveit is a táskákban. – Szeretnék együtt kérni a Jóisten vezetését a gyermekek tanulmányaira és arra, hogy mindig emlékezzenek, nincsenek egyedül az úton – tudtuk meg Pálfai Zoltán atyától, a makói római katolikusok vezetőjétől. Az ünnepi alkalmon a hívek visszapillanthattak az egyházközség pezsgő nyári életére; képes összefoglalókat láthattak a gyermek- és munkásmissziós és családi táborok élményeiből. A plébániai év kezdetét agapé zárta a templom előtti téren.

navigate_before
navigate_next