Hírek Külföld

Európa meggyengült Juncker alatt

Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.

Az elemző erre példának a Nagy-Britannia tervezett európai uniós kilépését (brexit) hozta fel, és azt, hogy Európának az elmúlt öt évben – a nemzetközi színtéren – gazdasági értelemben nem sikerült kitörnie. A legnagyobb problémának azonban a migrációs kihívást nevezte, amelyből mind a mai napig nem sikerült kilábalni.

„Juncker előtt Európa sokkal egységesebb volt, sokkal inkább egy irányba gondolkodott, az ő agresszív politikai kommunikációja hozta el az óriási megosztottságot” – vélte az elemző.

A műsorban felidézték, Jean-Claude Juncker az Euronews hírcsatornának adott csütörtöki interjújában azt mondta, Orbán Viktor nem európai vezető, miután az első számú gondja Magyarország, nem pedig Európa, márpedig nagy hiba figyelmen kívül hagyni a tágabb összefüggéseket.

Pócza István erre reagálva azt mondta, Magyarország mind szellemi, mind gazdasági szempontból jól teljesített, megállította a migrációt, és Orbán Viktor miniszterelnöknek – politikai értelemben – egységet sikerült összekovácsolnia maga mögött. Hozzátette, az elmúlt öt év mérlege alapján egyértelmű, hogy Orbán Viktor volt a sikeresebb politikus.