Makó Színes

A Mindszenty-szoba titkai is feltárultak az élménykerékpározáson

Eseményeken és ismert emberek történetein át fedezhették fel ma a város nevezetes épületeit a helytörténet iránt érdeklődők Makón. A történelmi túra két keréken zajlott és számos érdekességgel szolgált.

A sportos ismeretszerzésnek Makón már szép hagyományai vannak a Szirbik Miklós Egyesület és a Szent István Király Plébánia együttműködésének köszönhetően. Az utóbbi években a vállalkozó szellemű helyi lakosok két keréken felfedezhették a település keresztjeit, templomait és temetőit. Ezúttal a 19-20. századi közintézmények kerültek górcső alá, amelyekhez különleges nézőpontot választottak a szervezők. – Úgy akarjuk megismertetni az itt található épített örökséget, hogy azokat eseményekhez és személyekhez kötjük. Szeretnénk érdekességeket, kevésbé ismert történeteket is fűzni az egyes helyekhez – tájékoztatott Forgó Géza egyesületi elnök.

navigate_before
navigate_next

Az élménytúra kilenc épületet érintett és az egykori megyeházától indult. –Itt a kertben található Hollósy Kornélia mellszobra, aki 1863-ban, egy rendkívül aszályos időszakban koncertet adott, amelynek bevételét az éhezők javára ajánlotta fel – tudtuk meg a történésztől, aki a Bérpalotánál a város ikonikus alakjáról, Lélek Istvánról is beszélt. – Még Ferenc Józsefnek is főzött, és makói tartózkodása alatt Dessewffy püspök konyháját is vezette. Az általa üzemeltetett cukrászda népszerű hely volt, amelyet halála után a fia üzemeltetett tovább. Itt alkották meg a „Zichy-bonbont”, amely a ma ismert Makoládé elődje volt, és amelynek receptje a Papp cukrász famílián belül öröklődik – osztotta meg a hallgatósággal Forgó Géza. A régi városházánál a résztvevők hallhattak Posonyi Ferencről is, aki polgármesterként a hivatala előtt egy sámlin ülve anekdotázott a lakosokkal, és akinek a hangjától állítólag az ablakok is megremegtek, ha mérges volt.

navigate_before
navigate_next

Tárgyi emlékek kerültek elő a felfedező kerékpározás utolsó állomásánál, a belvárosi Szent István Király Plébánián. Itt szállt meg 1948-ban Mindszenty József, aki a Mária-napok alkalmából harminc ezres tömeg előtt misézett az egyházi iskola előtti téren. – Az alkalomra egy énekszöveget nyomtattak ki, amelynek szövege ellenállt a kibontakozó, egyházat támadó rendszernek, valamint egy kitűző is fennmaradt erről az eseményről, amelyet minden zarándok megkapott – mutatta be őket Pálfai Zoltán plébános. A makói katolikusok vezetője egy vászon faldíszt is előtárt ebből az időszakból, amely egy takarítás alkalmával került elő egy szőnyeg alól, és aminek történetét még ma is homály fedi. Ami viszont bizonyossá vált, hogy a makói Mindszenty-szoba emlékhellyé nyilvánítására irányuló lokálpatrióta munkálkodás mellett, egy országos kezdeményezés is zajlik a hercegprímás boldoggá avatására.

A kulturális-helyismereti programok tovább folytatódnak, legközelebb a település iskoláinak felfedezésével.