Hírek

Adatkezelési botrány: hárít és vádaskodik az alkalmatlan ellenzék

Az kiabál, akinek a háza ég – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője annak kapcsán, hogy a törvénysértés gyanújába keveredő józsefvárosi ellenzék és Karácsony Gergely is tiltakozik a rendőrségi eljárás miatt, sőt, tüntetést is szerveznek.

Karácsony Gergely és az ellenzék annyira alkalmatlan, hogy még egy kampányt sem tudnak tisztességesen megcsinálni – foglalhatók össze az elmúlt napok tanulságai. Ismeretes, először Józsefvárosban merült fel tiltott választói adatkezelés gyanúja a Pikó András ellenzéki polgármes­ter-jelöltnek aláírásokat gyűjtő kampánycsapatnál. A helyi választási iroda hétfőn tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése miatt. Felvetődött a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, akárcsak az ívek másolása. Fontos kiemelni: a választási iroda nem párttestület, a helyi bizottság tagjait pedig a képviselő-testület delegálja.

A lapnak Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke megerősítette, vizsgálatot is indítottak. Szerinte ha igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője visszalépésre szólította fel Pikót. A rendőrség nyomozást indított, melynek keretében szerdán házkutatást tartottak az ellenzéki kampányirodában. Ezen az érintettek kiborultak, tagadják a vádakat, politikai megrendelésről beszélnek, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt pedig mára még tüntetést is hirdetett. A józsefvárosi Fidesz a Sára Botond polgármestert az eset kapcsán rágalmazó Pikót ismét felszólította, hagyjon fel a valótlanságok terjesztésével, inkább adjon magyarázatot az adatkezelési botrányra. Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartani, ezért ne próbáljon magából mártírt csinálni, inkább vállalja a politikai felelősséget a kialakult helyzetért – üzenték a jelöltnek.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arról beszélt, az ügy feltárása normális menetben, szakszerűen zajlik, a nyomozó hatóság pedig akkor járt volna el helytelenül, ha a feljelentés ellenére nem jár el. „Az ellenzék semmilyen eszköztől nem riad vissza a választási kampányban” – fogalmazott.

Az kiabál, akinek a háza ég, tartja a népi bölcsesség, amelynek igazságát Pikó András és aktivistatársai esetén keresztül kiválóan be lehet mutatni – nyilatkozta a lapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint a most hőbörgő józsefvárosi ellenzéki aktivisták saját magukat buktatták le, miközben vélhetően törvénytelen módon rögzítették a számítógépeiken az ajánlásokon szereplő választók adatait. „A balliberális pártok ahelyett, hogy biztosítanák a választókat arról, hogy nem élnek vissza az adataikkal, inkább a már jól ismert demokráciaféltő szlogenek alá menekülnek. Mindez igen átlátszó próbálkozás. Ha bebizonyosodik a nyilvánosságra került adatok alapján feltételezhető adatlopás, jogi következményekkel is számolnia kell Karácsonyéknak, ám emellett természetesen politikai ára is lehet ennek az esetnek” – részletezte a politológus.

A jelek szerint ráadásul elképzelhető, hogy nem egyedülálló a józsefvárosi eset, mivel az Origo birtokába került felvétel tanúsága szerint Erzsébetvárosban is másolták az adatokat az ellenzéki aktivisták. Hasonló módszerről érkeztek beszámolók Üllőről is.

 

Karácsony török áfiuma

Karácsony Gergely isztambuli látogatásának valódi célja olyan török elektronikus választási kampánysegítő programok és mobiltelefonos alkalmazások átvétele lehetett, amelyekkel a választás napján tervezik a balliberális szavazótábor mobilizálását – írta a Magyar Hírlap az ellenzék törvénysértő adatlopási botrányának kirobbanása előtt egy héttel. Az adatvédelmi hatóság vezetője, Péterfalvi Attila akkor ezzel összefüggésben azt jegyezte meg, tiltott adatbázis-építésre utal az, hogy Karácsony Gergely kampánycsapata a szükségesnél többszörös mennyiségben igényelt hivatalos ajánlásgyűjtő íveket.
(VAA)

 

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: MTI/Máthé Zoltán