Hírek Külföld

A franciáknak évi 2 milliárd euróba kerül a fiatalkorú migránsok eltartása

Ráadásul az 50 százalékuk valójában nem is 18 év alatti – közölte a 888.

Nem olcsó mulatság az újonnan érkezett bevándorlók eltartása Franciaországban, különösképpen a fiatalkorú migránsok kerülnek sokba. Franciaországi statisztikai adatok szerint jelenleg 41 ezer 18 év alatti bevándorló tartózkodik francia földön, akik egyenként évente mintegy 50 ezer eurót (16,6 millió forintot) vesznek ki az államkasszából. Ez azt jelenti, hogy az összes fiatalkorú migráns eltartása nagyjából 2 milliárd euróba (közel 700 milliárd forintba) fáj a francia adófizetőknek.

A legtöbb, magát 18 év alattinak valló bevándorló Fekete-Afrikából érkezik Franciaországba, 95 százalékuk férfi. Az ifjú országhódítók olyannyira megterhelik a francia szociális hálót, hogy az állam összes ilyen jellegű kiadásának 15-20 százaléka megy rájuk.

Különösképpen a 2015-ös migrációs krízis kezdete óta vándorolt be sok 18 év alatti migráns Franciaországba, 2016-ról 2017-re például 74 százalékkal növekedett a számuk.

Még inkább bosszanthatja a francia adófizetőket az a tény, miszerint a magukat fiatalkorúnak valló bevándorlók nagyjából feléről az derül ki időközben, hogy valójában már nagykorú. A legextrémebb példa a délnyugat-franciaországi Angoulême városában történt nem is olyan régen, amikor is egy migránsról kiderült, hogy állításával ellentétben nem 17, hanem 47 éves.

Nemcsak a fiatalkorú migránsokkal gyűlik meg a baja a franciáknak, a tavalyi évben rekordszámú, egészen pontosan 123 ezer 625 bevándorló nyújtott be menedékkérelmet a nyugat-európai országban, ez közel 23 százalékos növekedés a 2017-es év adataihoz képest.

 

Forrás: 888 | Borítókép: illusztráció (MTI fotó)