Hírek Térség Top

Polgármesterjelöltek, aki már nyertek – és más érdekességek

A makói járás három kistelepülésén is csupán egyetlen polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság, így ők már nyertek. Több olyan kistelepülés is van, ahol tülekednek az egyéni képviselőjelöltek.

Úgy tűnik, nem nagyon kell agyonizgulniuk magukat a nagyérieknek, hogy mi lesz az eredmény az október 13-i helyhatósági választáson, hiszen csupán egyetlen polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság, mégpedig a jelenlegi polgármestert: Lőrincz Tibort. A négy települési képviselői helyre is csupán négyen szeretnének bejutni.

Nyugodt kampány és választás várható Csanádalbertin is, ahol szintén nem akadt kihívója a falu jelenlegi vezetőjének, Csjernyik Zoltán polgármesternek. Itt ugyan csak négy települési képviselőt választhat a 363 helybéli szavazásra jogosult, de arra összesen öten jelentkeztek. Közülük 2010 óta négyen a testületben dolgoznak.

Óföldeákon sem várható vérre menő kampány, miután a falut ettől a választási ciklustól, azaz 2014 októberétől vezető Simonné Sinkó Erika polgármesteren kívül senki sem aspirál a falu vezetésére. A négy települési képviselői helyre azonban itt is öten jelentkeztek be, így az összesen 410 választásra jogosult helybélinek nem nagyon sokat kell eltöprengenie azon, hogy hová tegye az egymást metsző két vonalat a majdani szavazólapon.

Egyéb érdekességek is vannak a makói járásban.

Pitvaroson Radó Tibor jelenlegi polgármesternek két kihívója is akadt, s ugyanez a helyzet Földeákon is, ahol Hajnal Gábor jelenlegi polgármester két másik jelölttel is versenybe száll. Nagylakon az az érdekes helyzet alakult ki, hogy bár az időközi választáson a faluvezetői munkát és az azzal járó felelősséget elnyerő Locskai Zoltán polgármesternek ugyan csak egy kihívója van, de a négy települési képviselői helyre összesen tizenöten jelentkeztek be. Tizenhatan szeretnének települési képviselők lenni Kiszomboron, igaz csak hatan kerülhetnek be a testületbe. Szegvári Ernőné polgármester egyetlen kihívója polgármesternek, de települési képviselőnek is jelöltette magát. A községben egyébként összesen 3 ezer 196 szavazásra jogosult él.

Várhatóan nagyobb választási kampánnyal találkoznak majd a marosleleiek, ahol Martonosi György jelenlegi polgármester a pihenést és a faluvezetés közül az előbbit választotta. A község leköszönő polgármestere harminc évet töltött a politikában, dolgozott a makói képviselő-testületben, a megyei közgyűlésben, de egy ciklusban parlamenti képviselő is volt. Tizenhárom éven át vezette Maroslelét. Azt mondta: úgy vonul vissza, hogy sikerült egy összetartó közösséget kovácsolnia és számos beruházás megvalósult a faluban.

A polgármesteri posztért összesen hárman indulnak, köztük a függetlenként induló Schultz János jelenlegi alpolgármester, s neki két kihívója is akadt. A hat települési képviselői helyre összesen tizennégyen aspirálnak. A döntés persze az 1 ezer 166 maroslelei választásra jogosult kezében van.

Úgy látszik, vonzó a települési képviselői munka, azaz sokan szeretnének képviselőként dolgozni Kövegyen. Itt Galgóczkiné Krobák Mária polgármesternek csak egy kihívója van, de az összesen négy képviselői helyre kétszer annyian, azaz nyolcan aspirálnak.