Belföld Hírek

Nyomoz a rendőrség az ellenzék ajánlásmásolási botrányában

A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelése miatt választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen – írja a Magyar Nemzet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen – erről tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Magyar Nemzetet. A hatóság az után kezdett el nyomozni az ügyben, hogy a józsefvárosi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, miután a lap leleplező cikket közölt a VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkelezéséről. Ahogy beszámoltunk róla, a józsefvárosi Helyi Választási Iroda választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal való visszaélés elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést. A szerv hétfőn döntött arról is, hogy bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), mert feltételezése szerint

a Momentum Mozgalom,

a Demokratikus Koalíció,

a Magyar Szocialista Párt,

a Párbeszéd Magyarországért 

és a Lehet Más a Politika

jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll. 

A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot, és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Magyar Nemzet kérdésére hétfőn úgy nyilatkozott: amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul. A NAIH elnöke egyúttal hangsúlyozta, a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, bűncselekménynek számít, hiszen az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni.