Hírek

Kerekes Éváék túl vannak egy sikeres csúcsmászáson

A 6012 méter magas Dhampus Peaket mászták meg Nepálban, az akklimatizáció elősegítése érdekében. A tegnapi napon visszatértek az 5140 méteren lévő táborba, hogy a mai napon folytassák útjukat a Dhaulagiri rész felé.

 – Nehéz utunk volt felfelé, 2670 méterről 4100 méterre kellett feljutnunk. Sajnos félidőbe kiderült, hogy nem indultak el az öszvérek a csomagjainkkal, tehát nem lesz miben aludnunk éjszaka, hogyha nem indulnak el a csacsik. Szerencsére egy óra körül utolértek minket és együtt tudtuk folytatni az utat, mire felértünk Jakartába, addigra szakadt az eső, mi is eláztunk, úgyhogy mire a sátrakba bekerültünk, mindenünk tiszta víz lett – osztotta meg portálunkkal Kerekes Éva.

A következő napon, tegnapelőtt feljebb mentek Jakartából egy másik helyre, ami már jóval feljebb volt, 4200 méteren, és ott töltöttek el egy éjszakát, ahol szerencsére nem várták őket további bonyodalmak.

– Ma reggel, itteni idő szerint négy órakor keltünk és indultunk 5 órakor egy közeli csúcsot, a Dhampus Peaket megmászni, ami 6012 méter magas. Túl vagyunk egy sikeres csúcsmászáson, az akklimatizációnk elősegítése érdekében, és most már visszaértünk a camp 5140 méteres helyére, ahol itt töltünk most egy éjszakát, pihenünk egy picikét és holnap pedig elindulunk a francia pass-on keresztül végre a Dhaulagiri rész tönkjébe – közölte a makói hegymászó hétfőn.

Továbbá elárulta, eredetileg nem erre mentek volna, hanem hazafelé jöttek volna ezen az úton, de végül ez lett, hogy az akklimazitáció minél gyorsabban meglegyen, mivel az eredeti útvonal szerint sehol nem mentek volna át 5000 méter feletti hágón, ezért lett ez az útvonal végül.

– Így nulla akklimatizációval érkeztünk volna az alaptáborba, és az nem jó, így meg lett fordítva: ahol mentünk volna le, az eredeti terv szerint hazafelé, az most fordítva lett – mondta el Kerekes Éva, majd kiemelte: az az alapszabály hegymászásba, hogy menj minél magasabbra, és aztán aludj minél mélyebb szinten.

A hegymászók a mai napon átmennek a francia hágón, és megérkeznek a Dhaulagiri alaptáborába.

 

Borítókép: archív fotó