Hírek Makó

Czirbus Gábor körzete sokat fejlődött, de már látja maga előtt az új feladatokat

Nem csak egy körzet képviselőjeként, hanem alpolgármesterként is helyt kell állnia, miközben az illegális hulladéklerakás elleni küzdelmet, a sportfejlesztéseket és programokat is a nyakába vette Czirbus Gábor, aki még négy hét türelmet kért a családjától, és szeretné folytatni a munkát a 7. választókörzetben.

 

– A Fidesz az önkormányzati választásnak részben új csapattal vág neki, mi alapján választották ki a jelölteket?

– Fiatalítás történt a csapaton belül, és a jelöltek közé több hölgy került be, hiszen úgy gondoljuk nekik is helyük van a politikában. Az előző ciklusban is jót tett a képviselőtestületnek a két hölgy tag jelenléte, bízom benne, hogy most többen is bejutnak, nagyon számítunk a tapasztalataikra.

– Az új jelölteknek mennyire sikerült felvenni a tempót?

– Igaz, hogy egyéni körzetek vannak, de mi csak csapatban gondolkozunk, és így is dolgozunk, mondhatni családként. A jelenlegi képviselők támogatásával együtt minél több körzetben szeretnénk nyerni, és természetesen a polgármesteri pozíciót is szeretnénk megtartani. Az új jelöltek nagyon aktívak, a várakozásokon is felül teljesítenek. Nyugodtan mondhatom, ilyen képviselőkre lenne szüksége a városnak, akik ennyire odafigyelnek az emberekre és szívükön viselik a választókerületük sorsát. Jó néhány dologban tudtunk már segíteni, amiket az aláírásgyűjtés során jeleztek nekik a lakosok.

– A saját körzetében mire a legbüszkébb az elmúlt évekből?

– Arra, hogy sok lakosnak tudtam segíteni, hiszen 2014-ben úgy vágtam bele a munkába, hogy én őket szeretném képviselni. Nagyon sok embert ismertem meg más a választás előtt, és a kampányban is, azóta pedig még többet, és kiváló kapcsolatot alakítottunk ki. A korábbi célkitűzések közül sokat meg tudtunk valósítani, mint például a játszóterek felújítása, és újak létrehozása. Ezt rengeteg lakos jelezte, most ott tartunk, hogy egy helyett három van, nem kell kilométereket menni a városban, hogy tudjanak játszani a gyerekek. De ugyanígy örülök, hogy a Szent István téren a sportpályát meg tudtuk újítani, itt is nagyon sokan vannak délutánonként, hétvégén.

– A járdaprogramnak az egész városban jó a visszhangja, ebben is sikerült lényegesen előre lépni?

– Évtizedes hiányosságokat sikerült pótolni, mondhatom, hogy egyes járdák állapota balesetveszélyes volt. Igyekeztem nem csak a választókerület egy részére koncentrálni, hanem az egészre. Az én körzetem nagyon nagy, a Polgármesteri Hivataltól egészen a Maros töltésig, sőt még azon túl is, de úgy érzem sokat sikerült segíteni az itt lakóknak. Olyan, fontos járdaszakaszokat tudtunk megújítani, mint a Szegedi utca két oldala, vagy a nagyon forgalmas Kölcsey utca, Zrínyi utca.

 

 

– Plusz az ön körzetébe tartozik a Hagymaház, és a Csipkesor, amik felújításon estek át…

– Az is választási ígéretünk volt, hogy szeretnénk a Csipkesort tartalommal megtölteni, úgy gondolom most, a felújítás után azt az egy-két üzletet is sikerül kiadni, és akkor már nem az üres kirakatokat kell nézni, mint 2014-ben. Makónak mára ez egy bevásárló utcája lett, amihez teljes tér rehabilitáció is társult.

– A belváros nagy része is az ön körzetébe tartozik, itt jön elő legjobban a parkoló hiány. Ez mekkora problémát jelent?

– Ez nagy hiányosság, bár az elmúlt hetekben jelentőset tudtunk előre lépni. A kaszinó mögött, a Bartók iskola környékén, és a Zrínyi utcában is építettünk, építünk parkolót, összesen 50-et, saját költségvetésből. Makón az elmúlt öt évben jelentősen növekedett a gépjárművek száma, a parkolóhelyek számának növelését a jövőben is folytatni kell.

– Ahogyan sajnos úgy tűnik, az illegális szemétlerakás elleni küzdelmet is, amit szintén nagyrészt ön vett a nyakába…

– Mindenáron szeretném kicsit átreformálni a hulladékszigeteket, és a városban élők gondolkodásmódját is ebben a kérdésben, ez nagyon fontos része a munkámnak. Azt szeretném, ha Makó összes társasházi lakóövezetébe tartozó hulladékszigetet egy úgynevezett „zöld box-al” tudnánk körbevenni, és ezek zárhatóak lennének. Emellett persze ki kell jelölni nyilvános szelektívgyűjtő szigeteket is, de a társasházak mellett lévőkbe így csak azok tudnának szemetet elhelyezni, akik ott laknak. Az illegális hulladéklerakók felszámolásáért is folyamatosan küzdök, én vagyok aki állandóan szorgalmazza a megbüntetését azoknak, akik kihelyezik. Éppen ezért több kamerát is beállítottunk, hogy tetten érjük, akik a város különböző pontjain illegálisan hulladékot helyeznek el. Nincs szükség erre, a hulladékszállítás tekintetében olyan szolgáltatást hoztunk a városba, ami mondhatom, hogy egyedülálló, a város által kialkudott lehetőségeket kellene jól kihasználni.

– Milyen fontos feladatokat lát még a körzetében a következő évekre?

– Több dolgot is szeretnék megvalósítani, amennyiben bizalmat kapok, például a Sárga Házak előtti szakasz, illetve a Bartók iskola előtti tér rendbetétele. Ez a járdaprogram keretébe nem fér bele, ide egy külön rehabilitációs program szükséges, hasonlóan a könyvtár környezetéhez. Felmérettettem a kollégákkal, és ez legalább 2-3 év járdaprogramjának összegébe kerülne (mintegy 40-60 millió forint – a szerk.). A belvárosban élők kérték tőlem, hogy a Hunyadi és Tömörkény utca közötti parkoló legyen újra aszfaltozva, illetve a Szegedi utca 9-13 mögötti garázssor parkoló részének megújítását. Ezek benne is lesznek a következő öt évre szóló programomban, ha bizalmat kapok ki fogom járni az itt élők számára. A kertvárosi övezetben a tervek között szerepel a csapadékvíz elvezetés problémáinak megoldása, és természetesen a járdaprogram folytatása.

 

 

– Az önkormányzati választási kampány egybeesik az iskolakezdéssel, ami önt személyesen is érinti. Hogyan élik meg ezt az időszakot, mennyire megterhelő a családnak?

– A családom mindenben támogat, pedig ilyenkor egy kicsit nélkülözniük kell. Szerencsésebbek vagyunk, mint öt évvel ezelőtt, a kislányom most kezdte az ötödik osztályt, éppen iskolát váltott, a József Attila Gimnáziumba jár. Általában egyedül megy, de azért szoktam én is elvinni időnként. Még négy hét van, ennyi türelmet kértem a családtól, utána bízom benne, hogy egy kicsit több időt fogunk együtt tölteni.

– Mit szoktak csinálni, amikor van egy kis idő kikapcsolódni?

– Igyekszünk mindig előre betervezni kirándulásokat, ezt viszont a feleségem munkájához, és az iskolai szünetekhez is időzíteni kell. Az aktív kikapcsolódás hívei vagyunk, olyan időtöltésre törekszünk, ahol a mozgás benne van a programban, nagyon szeretünk túrázgatni.

– Merre jártak legutóbb hármasban?

– Nyáron voltunk néhány napot a Dunántúlon, de most csak ennyit engedett meg ez a nyár, ősszel szeretnénk még egy hegyi gyalogtúrát az őszi szünetben, ha az időjárás is megengedi.