Hírek Térség

Bekamerázzák a maroslelei piacteret

Új-Zélandról is érdeklődtek a lelei paprika iránt, de kamerát kap a piactér – derült ki – többek közt a mai maroslelei testületi ülésen. A képviselők zárt ülésen döntöttek arról az elismerésről, melyet a pénteki falunapon adnak majd át.

Martonosi György polgármesteri tájékoztatójában elmondta, elkészült az agrárlogisztikai fejlesztés, mely az inkubátorházban lévő zöldségtárolásra alkalmas hűtőházat jelenti. Már az elektromos hálózatba is bekötötték. 4-5 éve még azt gondolták, a közmunkások által termelt alapanyagokat hűtik, most azonban a korábbi 63 helyett már csak 3,2 hektárt bérelnek majd a Nemzeti Földalapkezelőtől, a saját 10 hektár mellé, ugyanis elfogytak a közfoglalkoztatottak, így most célszerűnek látszott vállalkozónak kezelésbe kapni. A feldolgozó üzemet Maroslelén építeni akaró Fehér Szárnyas Kft-vel tárgyaltak. Kiderült, azok pályázatra számítanak, ez egy-két évig még nem dől el. Ezért egy másik céggel és egy mezőgazdasági vállalkozóval is tárgyaltak. A polgármester hangsúlyozta: a hűtőház vállalkozói típusú hasznosítására kell gondolni.

Az ülésen az is kiderült, hogy Új-Zélandra is eljutott a lelei paprika. Ugyanis egy ottan étterem-tulajdonos kapott belőle ízelítőt, s annyira megtetszett neki, hogy kért még, az új-zélandi konzulátuson keresztül véve fel a kapcsolatot Maroslelével.

A fogorvosi rendelő 9,5-10 milliós eszközfejlesztése karácsony előtt valósulhat meg. Erre a Vidékfejlesztési Programban 8 millió forintot nyertek. A testület tagjai kevesellték az államilag meghatározott fogorvosi rendelési időt.

A polgármester elmondta Makóval együtt szerették volna átadni a kerékpárutat a Magyar Közútnak, de az egyelőre elutasította a kérést, azzal az indokkal, hogy az nem európai főútvonalak mellett húzódik.

Bekamerázzák a piacteret, s szeretnék, s világítás is kerülne a sportpark fölé.

A testület elfogadták idei községvetési rendelet teljesítését: eddig 614 millió 561 ezer forint bevétel és 412 millió forint bevétel teljesült.

A testület döntött arról is, hogy települési ösztöndíj pályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre a hátrányos helyzetű, de kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók részére. Arról is döntöttek, hogy az idei 1 millió forint összegű költségvetési kiadási előirányzat terhére őszi pályázati ciklust hirdetnek a letelepedési és lakásfelújítási támogatás igénylésére.

Elhangzott, közel a ciklusban 1 milliárd forinttal gyarapodott a község. Csatlakozik a község a Bursa Hungarica ösztöndíj programhoz, ahogy 2007 óta minden esztendőben. A testület döntött arról, hogy 950 ezer forintért eladják a Táncsics utca 42. szám alatti üres telket a szomszédban lakó Vörös Sándornak.

A képviselők 1 milliárd 890 millió forint bevételre és kiadásra módosították az idei költségvetési rendeletet.

Zárt ülésen döntött elismerés átadásáról, melyet a pénteki falunapon adják át.