Hírek

Gyurcsány mosolya nem őszinte

Karácsony Gergely teljes mértékben felkészületlen, könnyen zavarba hozható és ki nem kényszerített hibákat vét, s mindezek alkalmatlanságát támasztják alá – mondta el a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente politológus.

Úgy tűnik, hogy a főpolgármesteri-jelöltállítás folyamata két dolgot bizonyított be: egyrészt azt, hogy Karácsony Gergely nem alkalmas polgármesternek, másrészt, hogy politikusnak sem – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Előbbit az bizonyítja, hogy Zugló gyakorlatilag nem lett olyan kerület, amelyet mintaként lehetne állítani bármely másik elé, Karácsony polgármesteri tevékenysége tehát egyáltalán nem volt meggyőző. És ha valaki egy kerületet sem tud elvezetni, akkor miért tudna huszonhármat? – tette fel a kérdést.

A politikusi alkalmatlanságát az elemző szerint az bizonyítja, hogy teljes mértékben felkészületlen, könnyen zavarba hozható és ki nem kényszerített hibákat vét. Tehát vitahelyzetre vagy bármely külső ráhatásra sincs szükség ahhoz, hogy magáról állítson ki szegénységi bizonyítványt. Boros Bánk Levente is egyetértett azzal, hogy „hatalmas blama” egy főpolgármester-jelölt részéről, ha nem tudja például merre van Csepel vagy a Nemzeti Múzeum. Egy politikus nem engedhet meg magának ezek közül a felsülések közül egyet sem, de neki több is van – hívta fel a figyelmet az elemző. Ahányszor megszólal, annyiszor ad újabb táptalajt a vele szembeni kritikáknak – tette hozzá a politológus.

Az ellenzéki jelölt programnélküliségéről azt mondta: aki komolyan gondolja az aspirálást, annak valamilyen jövőképpel is kellene rendelkeznie, arra vonatkozóan, hogy mit tervez. De tőle semmilyen konkrétumot nem hallottuk eddig, pedig egy kihívótól arra lenne szükség, hogy világossá tegye a választók számára: miért is kellene őt támogatni.

A politológus szerint jelzésértékű, hogy az ellenzéki jelöltek sokkal nehezebben szedték össze a szükséges ajánlásokat, mint kormánypárti ellenfeleik. Nagyon rossz állapotban vannak az ellenzéki formációk, Karácsonyt is jobb híján dobta nekik a gép – mondta a politológus. Ráadásul az elvileg mögötte álló pártok közül sem mindegyik érdekelt abba, hogy ő sikeres legyen és egyikük sem tartja igazán őt a saját jelöltjének. Ahogy Boros Bánk fogalmazott: biztos, hogy nem őszinte Gyurcsány Ferenc mosolya, amikor Karácsony támogatásáról beszél, sőt inkább ellenérdekelt. A tényleges választás, ami az ellenzéki erők között számított, az EP-választás volt, a következő pedig a 2022-es ország- gyűlési lesz. Ezen a választáson csak túl akarnak lenni – mondta Boros Bánk. Kifejtette: úgy tűnik leosztották egymás közt a lapokat, de az ő szempontjukból semmi jel nem mutat arra, hogy országos méretű sikert tudnának elkönyvelni. Legfeljebb a káderállományukat tudják részben kifizetni és magukhoz kötni egyes politikusokat. Más céljuk nem igazán lehet.

A héten lezajlott demográfiai csúcs kapcsán elmondta: kiderült, hogy Magyarország nincs egyedül a népességfogyás visszafordításának szándékában. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is utalt rá, egyedül nem tudjuk az európai trendet megfordítani, ezért partnerekre van szüksége. Hazánk elsősorban a régióban talált magának szövetségeseket, mert Nyugaton továbbra is az önemésztő liberális elvek uralkodnak, itt az áttörést nehezebb elérni. És alapvetően jó hír, hogy nem csak a V4-ektől, hanem balkáni országoktól is együttműködésre számíthatunk – hívta fel a figyelmet.

A Brexit-káosz kapcsán elmondta: ez alapvetően brit belpolitikai kérdésnek tűnik, de ha hozzátesszük, hogy mennyi bizonytalanság van Európa különböző tagországaiban, akkor már egyátalán nem az. Nincs egyetértés Nagy-Britannián belül sem, hogyan kellene a saját érdekükben az országukat pozícionálni. Ennek a hatása a jelenlegi kormányválság, sőt már egyfajta identitásválság – tette hozzá Boros Bánk.

 

Forrás: Magyar Hírlap| Borítókép: archív fotó