Makó Színes

Változatos ételek várták a zsűrit a főzőversenyen

Reggel megnyitotta kapuit az Ízek utcája a Hagymaház mögötti téren, 13 órakor pedig ki is hirdették, mely ételek értek dobogós helyet vagy különdíjat a Hagymafesztivál hagyományos főzőversenyén, amelyen 30 csapat indult idén.

Mint beszámoltunk róla, remek illatok lengték be a Hagymaház mögötti teret reggel óta, hiszen finomabbnál finomabb ételek készültek a főzőversenyen. A remek hangulatú programon régi és új csapatok is bemutatkoztak, Farkas Éva Erzsébet polgármester pedig Makó Város 320-as emlékéremmel ellátott szilvapálinkával és vöröshagymával lepte meg a főzőverseny résztvevőit, akik örömmel fogadták az ajándékot.

A zsűri a délelőtt során végigjárta a csapatokat, és beszélgetett a tagokkal, végül pedig meghozta a döntést. Libor Mária Limara szerint idén is remek ételek voltak, továbbá örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az egyéb kategória egyre színesebb és hogy egyre többen indulnak.

– Nagyon tetszett, nagyon izgalmas ötletekkel találkoztunk. Sokkal több féle pörkölt is volt, már nemcsak a marha játszott szerepet, sok kakas volt, birka, volt vadpörkölt is, ezeknek mind nagyon-nagyon örültünk – hangsúlyozta a gasztroblogger, akinek a hamburger is elnyerte tetszését, amelyet az ő hamburgerzsemle receptje alapján készítettek, de a töltött lángos és a grillzöldséget is kiemelte.

navigate_before
navigate_next

Fodor Krisztián is arról számolt be portálunknak, hogy idén sokkal erősebb, változatosabb ételek várták a zsűrit, voltak meglepetések és különlegességek is, bár volt, akinek ez kevésbé jött össze.

– Ami kiemelkedő volt számomra, az a hamburger; ízlésesen volt kitálalva, kellemesen szaftos volt, amitől féltem először. Nagyon jó zsemléje, bucija volt – vélekedett a zsűrit erősítő séf, aki a pörköltet készítőknek egy tanáccsal is készült, miszerint bátrabban is lehet fűszerezni, ízesíteni, de figyelni kell arra, hogy egy-egy adott fűszer ne domináljon túlzottan!

Bernáth József már dolgozott korábban Limarával, így a mai napot is várta, mint elárulta, nagyon jó volt együtt zsűrizni. Az ételek közül a hortobágyi palacsinta stílusú töltött lángost emelte ki, illetve a séf a szaftok kapcsán osztott meg egy tanácsot: mint elmondta, sokaknál nem jó a szaft, túl híg vagy túlzottan beforralták, és külön vált a zsír a szafttól, így azt javasolta, hogy amikor már majdnem jó, vagy érzik, hogy jó, akkor kapcsolják le a gázt, vagy vegyék le a tűzről, mert akkor lesz jó, mire a zsűri elé kerül.

Marton Adrienn egyenesen Rómából érkezett a mai napon Makóra, ahol 10. házassági évfordulóját ünnepelte férjével.

– Idefelé tartottam, és valahogy, ahogy beléptem erre a helyre, teljesen megváltozik a légkör, az emberek szeretete, kedvessége, és az ételek iránti tisztelete az érződik. Én imádtam, most voltam először Makón, és nagy élmény volt beszélgetni a versenyzőkkel, és a végén étel stylist szempontból megvizsgálni az ételeket. Nagyon fejlődik a tálalás, látom, hogy az emberek igyekeznek, hogy nemcsak az íz, az állag, hanem a tálalás része is igazán fontos lett – emelte ki a food stylist, aki a lángosba tett pörköltet emelte ki, hiszen – mint elárulta – ha csak az illatát megérzi, ő már le van kenyerezve. Ráadásul a kóstolt ételek közül volt, ami inspirálta is.

– Az egyik étel valamit elindított bennem, ami még most csak egy picike mag, amit tovább fogok vinni – mondta el Marton Adrienn.

A pörkölt kategóriában különdíjban részesült a Food Corner, harmadik helyen végzett a Vastag Farm, az Ellenlábasok lettek a másodikok, az első helyet pedig Nagy György Richárd tudhatta magáénak. Az egyéb kategóriában a különdíjat a Lángos elmék vehették át, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szűcs Szilvia állhatott, az ezüstérem a Makói Mozaiké lett, a legfelső fokra pedig a Kárász Büfé állhatott.

A polgármester közösségi oldalán is beszámolt a főzőversenyen látottakról és tapasztaltakról, köszönetet mondva a találkozásokért, a biztató szavakért és az ízletes ételekért:

Ha már Hagymafesztivál, idén sem maradhatott el, az összefogás erejét is tanúsítva a közkedvelt főzőverseny. Az Ízek…

Közzétette: Farkas Éva Erzsébet – 2019. szeptember 7., szombat