Hírek Térség Top

Ősmagyar étel is készült az apátfalvi gasztrofesztiválon

A savanyú káposztás árpakása búzakolbásszal után épp úgy megnyalták a tíz ujjukat az V. Apátfalvi Gasztrofesztivál résztvevői, mint a marha- vagy birkapörkölt, a szárma, a hagyományos csorba leves vagy a paradicsomos káposzta, illetve a sütemények után.

Már a kezdetek kezdetén házilag készült süteményekkel, így például tepertős pogácsával alapozhattak a ma délután kezdődött apátfalvi gasztrofesztivál közönsége, a finomabbnál finomabb, bográcsos ételeknek. Míg az utóbbiak elkészültek, lakodalmas gépzene szórakoztatta mindazokat, akik kilátogattak a Hunyadi téri rendezvénysátorokhoz.

Nem kellett sokáig várni, ahogy elkészült a marhapörkölt, disznópörkölt, birka- illetve kakaspörkölt, a szárma (utóbbi a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából, a hagyományos csorba leves (a Román Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából), a paradicsomos káposzta, illetve az ősmagyar étel, a Bökény Népe tagjai által készített savanyú káposztás árpakása búzakolbásszal, máris lehetett sorban állni, hogy mindenki az ízlésének megfelelő – késői ebéddel vagy korai vacsorával – étellel tömje meg a bendőjét. Akadt, aki nem is ette meg helyben, hanem ételhordóval vitt haza egy-egy adagot, mozgásképtelen vagy ágyban fekvő beteg családtagjának, szomszédjának vagy ismerősének.

navigate_before
navigate_next

Szekeres Ferenc polgármester az V. Apátfalvi Gasztrofesztivál megnyitójában hangsúlyozta: azt gondolja, jól döntöttek, amikor úgy határoztak, hogy egy napot feltétlen áldozniuk kell az apátfalvi tradicionális ételek bemutatására. – A gasztronómiai fesztivált azzal a céllal hoztuk létre, hogy megismertessük az elkészítési módokat, és megkóstolhassuk az ételeket az eredeti receptek alapján. A község önkormányzat sertés, kakas, birka és marhapörkölttel vár minden kóstolni vágyót. A kihelyezett mobilkemencében és a gázrózsákon sült a túróbéles, a töpörtős pogácsa, a kevert pite, a meggyes pite és a a palacsinta. A rendezvényünkhöz csatlakozott a Cigány Nemzetiség Önkormányzat, mely elkészítette tradicionális ételeit, a paradicsomos káposztát és a szármát, illetve a Román Nemzetiségi Önkormányzat, mely elkészítette a csorba levest. A Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület is csatlakozott a rendezvényükhöz, ők honfoglalás kori étellel várnak minden kóstolni vágyót – mondta. Hozzátette: a gasztrofesztivált a vidékfejlesztési programban elnyert 1,2 millió forint támogatás tette lehetővé, illetve mindazok, akik a rendezvény segítéségre siettek. Az elkészített húsokat pedig a helyi közfoglalkoztatási program keretében termelték.

– Jól látszódik, hogy Apátfalva lendületben van, a térségben is példamutató a községben zajló közösségfejlesztés, s elmondható, hogy öten éve nem volt ilyen fejlődés Apátfalván, mint az elmúlt öt évben. Azt gondolom, hogy a településünk előtt további nagy lehetőségek állnak, hiszen magunk mögött tudhatjuk Lázár János országgyűlési képviselőnket és Magyarország kormányát is . Hangsúlyozta Szekeres Ferenc polgármester.

De hallgassa meg saját fülével a megnyitóját:

A fesztiválon, ahol a gyerekek az ősmagyarok kézi malmával őrölhettek illetve csillámtetoválást és/vagy arcfestést is kérhettek, nagy sikert aratott a tombola, melyen szinte mindenki nyert, s a fődíj, egy édességcsomag is gazdára talált.

A jó hangulatot a sztárvendég Sláger Tibó, illetve az apátfalvi Premier zenekar garantálta.