Hírek

Közép- és Kelet-Európa nagyjai között hazánk

A legnagyobb ötszáz vállalat közé Lengyelország után Magyarország delegálta a legtöbb céget, amelyek összárbevétele megközelítette a 104 milliárd eurót, a nettó nyereségük pedig közel hatmilliárd euróra rúgott az egyik legnagyobb hitelbiztosító elemzése szerint, írja a Magyar Hírlap.

Folytatódott a közép- és kelet-európai gazdaság szárnyalása, Magyarország majdnem ötszázalékos, rekordközeli GDP-növekedést ért el. Az egyes országok közötti különbségek ellenére a közép-kelet-európai régió jól szerepel: átlagosan 4,3 százalékos GDP-növekedéssel zárta a 2018-as évet, a 2017-ben elért 4,6 százalékos bővülés után – derült ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből, amely bemutatta a régió ötszáz legnagyobb vállalatát.

Az eredményt a lakossági fogyasztás és a hosszú távú befektetések befolyásolják a legerőteljesebben, valamint az export, ami az eurozóna gazdaságainak lassulása ellenére is tovább nőtt – írta a tanulmányban Grzegorz Sielewicz, a cég közép- és kelet-európai régiójának vezető gazdasági elemzője.

A kedvező környezet miatt a Coface – miután 2017-ben a régió több országával együtt felminősítette Magyarországot –, 2018-ban javított Horvátország és Szlovákia besorolásán is.

A rangsor szerint Lengyelország ad otthont a régió legnagyobb cégei­nek, amelyek forgalma évről évre növekszik. Összesen 275 lengyel cég került a listára. Az országok rangsorában Magyarország a második, mivel 71 magyar cég szerepel az ötszázas toplistán. Az érintett magyar cégek összesített árbevétele megközelítette a 104 milliárd eurót, nettó profitjuk  pedig közel hatmilliárd euróra rúgott. A lista élén idén is a lengyel olajtársaság, PKN Orlen áll, tizenötszázalékos forgalomnövekedést elkönyvelve. Utána következik a cseh Skoda, a harmadik helyezett Mol magyar olajvállalat és a negyedik Jeronimo lengyel kiskereskedelmi lánc megőrizték tavalyi helyezésüket, mindannyian növelték árbevételüket. Az első tíz helyezett között továbbra is erős az autóipar jelenléte, olyan jól ismert márkákkal, mint a Volkswagen szlovák vállalata (5.) és az Audi Hungaria (7.). A régió legnagyobb cégei által képviselt három ágazat – autóipar, olaj és gázipar, kiskereskedelem – az összforgalom hatvan százalékát adta.

Jól látható hazánkban a gyors növekedés, ami az idei év első felében öt százalék felett volt , ahogy az előző években is hasonlóan jól teljesítettünk – nyilatkozta a lapnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője. Mint mondta, ennek több oka is van: kedvező volt a külső környezet, az uniós pénzek gyorsított ütemű felhasználása is segítette a folyamatot, valamint a költségvetési és jegybanki politika is támogatta és támogatja a növekedést. Ebben nem vagyunk egyedül, a régió leg­gyorsabb növekedése jelenleg a magyar, ami korábban nem volt megszokott, emellett a lengyel, román, horvát gazdasági is jól teljesít, tehát elmondható, hogy a közép- és kelet- európai országok jól zárkóznak fel – emelte ki a szakértő.

Ennek elsődleges forrása a belső kereslet, melyet részben a fogyasztás, részben a beruházási növekedés hajt – tette hozzá Török Zoltán. A Coface közleményét értékelve az is elmondta, hogy a jövőben is megmaradhat a nyugati országokhoz képest az előbb említett felzárkózási pálya, bár talán a növekedési ráta várhatóan alacsonyabb lesz a régió­ban. Felhívta a figyelmet, hogy az eurózóna is lassulhat.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: illusztráció