Belföld Publicisztika

Dobrev Klára ötlete több százezer embert juttathat munkanélküliségbe

Az egyik legnagyobb, mértékadó hazai gazdasági oldal szerint konkrétan belerokkanna Magyarország, ha Gyurcsány feleségére hallgatna az Európai Bizottság új elnöke és az átlagbér 70 százaléka lenne a minimálbér. Szerencsére ennél Ursula von der Leyen sokkal okosabb.

Ha most megvalósulna, hogy a minimálbér az átlagbér 60-70%-a legyen, akkor hirtelen 210-250 ezer forintra kellene növelni a minimálbért. Ez több szempontból is komoly problémát jelentene:

– azonnal kiárazna több tízezer, de inkább több százezer alacsony képzettségű munkavállalót a munkaerő-piacról, akik munkanélkülivé válnának,

– a magyar (illetve alacsony termelékenységű) vállalatok közül igen sokan csődbe mennének, hiszen nem tudnák kitermelni a magasabb bérköltségeket (a jegybank egyik tanulmánya szerint a külföldi cégek még képesek, a magyarok nem képesek nagymértékű béremelésre),

– miközben összecsúszna a bérskála, így nem csak a minimálbéreseket, hanem minden munkavállalónak a bérét jelentősen emelni kellene a bérfeszültségek elkerülése érdekében.

Hosszú, elemző cikkben foglalkozik az egyik legnagyobb, mértékadó hazai gazdasági oldal, a Portfolio Gyurcsány Ferenc feleségének önmaga szerint zseniális ötletével, hogy Magyarországon gyorsan emeljük az átlagbér mintegy 70 százalékára a minimálbért, mert akkor minden jó lesz. A Demokratikus Koalíció friss EP-képviselője, aki egyébként valószínűleg éppen amiatt került be, hogy olyan – gyakorlatilag megvalósíthatatlan – ígéreteket szajkózott, mint az uniós minimálbér, vagy éppen nyugdíj (ez utóbbit azóta rendszeresen számon is kérik rajta a szavazók, hogy akkor hol is van?) ennek érdekében levélben fordult az Európai Bizottság új elnökéhez is, majd a Facebookon örömködött a válaszának.

A Portfolio cikke szerint azonban sem Ursula von der Leyen korábbi nyilatkozatai, sem eddigi munkája, de még a Gyurcsánynénak válasza sem arra utal, hogy fejjel kellene menni a falnak, sokkal inkább óvatosan és józanul közelíteni ehhez a kérdéshez.

– Lesz európai minimálbér, Ursula von der Leyen száz napon belül konkrét javaslatot fog erre tenni. – magyarázza félre vélhetően szándékosan Dobrev Klára a tényeket, hiszen egyrészről nyilván nagyon fel akar mutatni valamit, másrészről meg az önkormányzati választás előtt is jól jön a hazai baloldal által megszokott ígéretcunami, még ha az ország belerokkanna, akkor is.

Az Európai Bizottság új elnöke azt valóban kifejtette, hogy 100 napon belül konkrét javaslatot fog tenni ez ügyben, ám ahogyan a gazdasági lap is kiemelte, csupán annyit mondott, hogy “igazságos” minimálbért szeretne, aminek számos megvalósulási formája lehet.

A Portfolio szerint ráadásul látható, hogy von der Leyen korábban is sokkal óvatosabban fogalmazott, véleménye szerint valóban mindenhol lennie kell minimálbérnek, ám ezzel inkább arra utalt, hogy van néhány tagállam, ahol egyáltalán nem határoznak meg legkisebb kötelező bért.

Ahogy a lap is kifejti, Von der Leyen egyik beszédében hangsúlyozta, hogy a szociális piacgazdaságban minden embernek, aki teljes munkaidőben dolgozik, olyan minimálbért kell kapnia, amely tisztességes életet biztosít számára. Ehhez ki kell dolgozni egy keretrendszert, amely igazodik az (egyes tagországok) eltérő munkaerőpiacaihoz. Von der Leyen tehát minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy

egy egységes minimálbér káros lehetne az egyes tagországok számára.

Természetesen tehát szó sincs arról, hogy az Európai Bizottság új elnöke bizonyos országokat konkrétan tönkre tevő akciókba kényszerítené az EU tagállamait, ahogyan Gyurcsány felesége. Ezzel együtt viszont támogatja azt, hogy legyen minden ember számára tisztességes fizetés, csak éppen nem abban a kolbászból kerítés formában, ahogyan a Demokratikus Koalíció EP-képviselője ezt el akarja hitetni a választókkal Magyarországon.

Hasonló légből kapott ígéretek egyébként a makóiak számára is ismerősek lehetnek, elég csak megnézni az ellenzéki összefogás szórólapját, vagy Mucsi Tamás közösségi oldalán elidőzni egy kicsit. Mint erről korábban beszámoltunk, ez szerencsére már a saját szavazóiknak is feltűnt, akik szépen ki is osztják őket ezért folyamatosan a Facebook csoportokban.

 

Kezdődik: saját szavazóik is kiosztják a makói összefogást – Makó Híradó

Minek ellenség, ha ilyen barátaid vannak, gondolhatja magában Mucsi Tamás, miközben elvbarátai csak olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amit rosszul csinálnak. Gyakorlatilag mindent… A makói ellenzéki összefogás DK-s polgármesterjelöltje minden egyes alkalommal nem győzi hangsúlyozni, hogy mekkora harcok dúlnak a Fideszen belül, ehhez képest saját táborában is arra figyelmeztetik, hogy nagyon nem jó irányba viszik a kampányt, és ebből így nem hogy a városvezetés leváltása nem lesz, de még nagyon képviselőhelyek sem.