Hírek Térség Top

Még egyetlen hivatalos polgármesterjelöltje sincs Kiszombornak

De ketten is gyűjtik az aláírásokat, hogy polgármesterjelöltek lehessenek: Szegvári Ernőné jelenlegi polgármester és Kövesdi László (a borítóképen), de egyikük sem adta még le az ajánlásokat. Több egyéni képviselő-jelölt azonban már megtette. A jelenlegi polgármester eddigi képviselő-társaival közösen folytatná a munkát.

Szegvári Ernőné polgármester nem adta még le az ajánlásait a helyi választási irodának, de nincs vele elkésve, azt szeptember 9-ig megteheti. A településvezető – mint arról már többször is beszámoltunk –, polgármesterjelöltként méretteti meg magát az október 13-i helyhatósági választáson. Vélhetőleg csak egyetlen kihívója lehet: Kövesdi László, a Mi Hazánk Mozgalom, a MIÉP és Független Kisgazdapárt közös jelöltje, aki szintén elvitte az ajánlási ívet a helyi választási irodából, de egyelőre ő sem adta azt le.

– Ugyanazzal a csapattal indulok, amellyel öt esztendővel ezelőtt – árulta el a polgármester, aki egyelőre nem akart részletekbe belemenni. A község első embere a következő ciklusban csapatával közösen folytatná a településfejlesztés megkezdett munkáját.

Kiszomboron egyébként eddig hat képviselő-jelöltet vettek nyilvántartásba: Balázs Zoltán függetlenként, Demeterné Nagy Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP jelöltjeként, Gazsi Gábor függetlenként, Martonosi Szabolcs függetlenként, Szirbik Imre (aki jelenleg az alpolgármesteri posztot is ellátja), a Fidesz-KDNP jelöltjeként, míg Tóth András szintén független jelöltként méretteti meg magát.

Közülük Balázs Zoltán, Gazsi Gábor, Szirbik Imre és Tóth András jelenleg is tagjai a helyi képviselő-testületnek.

Változást, új szemléletet szeretnének elérni a helyhatósági választáson szintén indulni szándékozó „Hárman a változásért” csapat tagjai: Bajnóczi János, Balázs Tibor, Endrész Erzsébet.

Közülük senki sem indul a faluvezetői tisztért, mindhárman települési képviselőként szeretnének a következő fél évtizedben dolgozni. A szükséges ajánlások többszörösét már mindannyian összegyűjtötték, de még nem adták le a helyi választási irodánál, így hivatalosan még nem váltak képviselő-jelöltté. Már kidolgozott programjukat is közzétették, mely legfontosabb pontjai, a képviselői munka átalakítása, a lakosságban, civilekben lévő támogató erőtartalék felhasználása a falu érdekében, illetve a lehetőségek keresése a vállalkozások (a kezdők is) támogatására, kismesterségek a községbe vonzása a lakosság jobb életkörülményei érdekében.

Az aláírásokat gyűjtő, a majdani szavazólapra felkerülni kívánóknak egyébként nincs olyan nehéz dolguk. A helyi választási iroda augusztus 8-i ülésén ugyanis megállapította a helyi önkormányzati képviselők és polgármester jelöléséhez szükséges ajánlások számát. A vonatkozó törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit a kiszombori választópolgárok legalább 1 százaléka jelöltnek ajánl, míg polgármesterjelölt abból válhat, akit a kiszombori választópolgárok legalább 3 százaléka ajánlott jelöltnek. A lélekszámot az augusztus 7-i adatok alapján állapították meg, ez alapján 3 ezer 200 választópolgár lakott a faluban, így egyéni települési képviselőjelölt lehet, aki legalább 32, míg polgármesterjelölt, aki legalább 96 ajánlást összegyűjtött.