Hírek Makó

Nyolc járdaszakasz újult meg Honvédban, a Kaláka program is folytatódhat

Az idei évben összesen 160 millió forintból újultak meg választókerületek járdaszakaszai. Honvéd városrészben 8 szakasz újulhatott meg, de emellett számos fejlesztés is megvalósul.

Mint Farkas Éva Erzsébet közölte: a Biztonságos Makóért program keretében több fejlesztés zajlott az elmúlt években, ennek kiemelt része a járdaprogram, amely 2017-ben indult, akkor 106 millió forintos kerettel a nyolc választókörzetre vonatkozóan, a tavalyi és az idei évben pedig 160-160 millió forintot különítettek el erre a célra, emellett pedig a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. a START munkaprogramban is több járdaszakaszt megújított.

– Az idei évben is fontosnak tartottuk, hogy makói vállalkozókkal indítsuk el a programot, illetve egyenlő arányú költségvetési keretet különítsünk el minden választókörzetre. A választókörzetben lévő képviselők ajánlásai és természetesen a műszaki csoport javaslatai alapján választottuk ki azokat a járdaszakaszokat, amelyek az idei évben megvalósításra kerültek – mondta el a polgármester, továbbá hozzátette: Honvéd városrészben Sánta Sándor képviselőtársa kérésére nyolc szakasz újulhatott meg a járdaprogramban, többek között a Táncsics és az Alma utcánál 80 méternyi járdaszakasz épült, a városrészben pedig összesen 945 méter.

Továbbá szólt arról is, hogy a képviselő úr kérése volt a Garai tér útszakaszának újítása, két ház előtti téren egyáltalán nem volt útszakasz, itt a beteg gyermeket nevelő család kérésére újították meg az útszakaszokat.

– Képviselő úr érdeme az is, hogy az egyik legnagyobb beruházásunk indult el itt 2017-ben, Honvéd városrészben, a Honvéd városrészi rehabilitációs program. Az infrastrukturális fejlesztésre vonatkozóan három részben indultak el fejlesztések, a vonalas infrastruktúrára vonatkozóan 14 utcában teljes körű útmegújítás kivitelezése indult meg és zárul is le, amelyet szeptember 23-án ünnepélyes keretek között szeretnénk átadni, különböző kísérőprogramokkal – emelte ki Farkas Éva Erzsébet.

A polgármester rámutatott: a program fontos része volt csapadékvíz-elvezető rendszer megújítása, 14 útszakaszhoz köthetően 14 utcában újították meg, a kivitelezés hamarosan műszaki ellenőrzés folyamatába fog érkezni. A vonalas infrastruktúra fejlesztés mellett kiemelt kérése volt a városrésznek képviselőn keresztül, egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol a helyiek különböző találkozási lehetőséget tudnak biztosítani, a program keretében közösségi ház kialakítására vonatkozóan is nyújtottak be pályázatot – fogalmazott.

Továbbá a polgármester elmondta: át kellett terveztetniük magát a közösségi házat tulajdoni jogviszonyok rendezetlensége miatt, az új engedélyes kiviteli tervek elkészültek, illetve a hozzátartozó járulékos dokumentumok, ezeknek az engedélyeztetése van folyamatban, illetve az új helyszín, ahol a közösségi ház el fog helyezkedni, több helyrajzi számon szerepel a terület, ennek összevonása most van folyamatban, ez október 31-ig befejezésre kerül, hiszen körülbelül ekkora fog befejeződni helyépítési szabályzat módosítása. E mellett párhuzamosan a kiviteli közbeszerzési eljárást erre vonatkozóan el tudják indítani. Mint Farkas Éva Erzsébet kiemelte: szintén fontos volt, hogy olyan külterületi sporttereknek, illetve játszótereknek a kialakítását is megvalósítsák, amely az itt élők szabadidő-eltöltését, családok szabadidő-eltöltését segíti és támogatja, erre vonatkozóan két sportpálya, egy gyermek és egy felnőtt játszótér kialakítása valósul meg. Mivel ez is új helyszínre került, ezért most szeptember 15-re várják az engedélyezési és kiviteli terveket, utána tudják majd a közbeszerzési folyamatokat elindítani. Farkas Éva Erzsébet rámutatott: ugyanígy fontosnak tartották, hogy a városrészben, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat teljes körűen megújítsák, az infrastrukturális fejlesztésre vonatkozó pályázati forrás erre is lehetőséget adott, 14 önkormányzati lakás újult meg, amelyet 2018. december 31-ig adtak át, és a 15. lakás, amely egy szolgálati lakást fog biztosítani a közösségi programok megvalósításához, ez a közösségi ház mellett egy külön épületben fog elhelyezkedni, amelynek az engedélyeztetése szintén október 31-ig fog befejeződni.

– Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a városrészben lakók, akik nagy arányban hátrányos helyzetből indulnak mind a munka világában, mind pedig egyéb lehetőségek szempontjából, olyan segítő programokat, akár egészségfejlesztési, életviteli programokat indítottunk el a Honvéd rehabilitációs programnak köszönhetően, amely 36 hónapon keresztül szakemberek irányításával és támogatásával segíti a körülményeiket jobbá tenni. Azt is fontos még hangsúlyoznunk, hogy a Honvéd soft programon belül a legközkedveltebb programnak bizonyult a Kaláka program, ennek keretében 81 saját tulajdonban lévő ingatlanra vonatkozó közös karbantartást, illetve javítási folyamatokat végeztünk. A népszerűségre való tekintettel, a minisztérium felé kérelmet nyújtottunk be – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet, aki beszámolt arról is, hogy az átcsoportosítási lehetőség biztosítva lett, megkapták a választ, ez 10 millió forintos keretet jelent, így szeretnék az ősz folyamán folytatni, hiszen 96 igény érkezett azóta. A polgármester ezúton köszönetét is kifejezte Sánta Sándornak munkájáért, és hogy mindvégig kiállt a honvédiak mellett, képviselte a városban a városrész jövőjét.

– Én nagyon örültem ennek a feladatnak, amit Honvéd városrész lehetővé tett számomra – mondta el a sajtótájékoztatón az önkormányzati képviselő.

– Lehet, hogy ez, amit mi csináltunk, az országban egyedülálló, a lehetőséggel leginkább éltünk, hála országgyűlési képviselőnknek, akinek azért közbe kellett járni, hogy ezek az elképzelések megvalósuljanak, hasonlóképpen polgármester asszonynak – emelte ki Sánta Sándor, aki a Honvéd program mellett az országosan hamarosan induló felzárkóztató programok lehetőségére is felhívta a figyelmet.

Silye Zoltán örömét fejezte ki, hogy harmadik éve sikerült megnyerniük ezt a pályázati rendszert, továbbá köszönetét fejezte ki, hogy makói kisvállalkozóként is részt vehetett. A Silye és Fia Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a Táncsics utcai szakaszon teljes rétegrend csere történt, 40 centiméter mélységig teljesen cserélték, amire 15 centis betonos járdaszakasz került – ilyen járda készült egyébként a városrész 90%-ban, a Jókai utcában készítettek térköves járdát.