Hírek Térség Top

Csak két Makó térségi polgármester nem indul újra

Martonosi György, Maroslele eddigi polgármestere és az Ambrózfalvát négy éve irányító Csirik László nem indulnak az október 13-i helyhatósági választásokon (a képen.) A makói térség kistelepülésein a többi jelenlegi polgármester folytatni szeretné faluvezetői munkáját.

Bár többen is elérik vagy már el is érték a nyugdíjkorhatárt, illetve akadt, aki nyugdíjba is vonult, de maroslelei és az ambrózfalvi polgármestereken kívül mindannyian indulnak a polgármesteri székért folyó küzdelemben.

Martonosi György nekünk már korábban mondta, hogy a pihenést és a faluvezetés közül az előbbit választja, majd ezt utóbb a rádióban is megerősítette. Martonosi egyébként harminc évet töltött a politikában, dolgozott a makói képviselő-testületben, a megyei közgyűlésben, de egy ciklusban parlamenti képviselő is volt. Tizenhárom éven át volt Maroslele polgármester. Most azt mondta: úgy vonul vissza, hogy sikerült egy összetartó közösséget kovácsolnia, számos beruházás megvalósult a faluban. Tovább fejlődik Maroslele, ahol – többek közt tornacsarnok és bölcsőde is épülhet, az orvosi szolgáltatások is javuló tendenciát mutatnak.

A polgármester a rádiónak elárulta, októbertől elsősorban a családjával szeretne több időt tölteni és hosszú idők óta ez lesz az első olyan adventi időszak, amikor maga osztja be az idejét, nyugodtan készülhet a karácsonyra. Csirik László, Ambrózfalva polgármestere, aki 4 éve, időközi polgármester választáson nyerte el a helybéliek bizalmát, azt mondta, hogy alig több, mint egy esztendő múlva tölti be a nyugdíjkorhatárt. Ezért, illetve részben egészségügyi és családi okok miatt nem akar már indulni a faluvezetői posztra.

– A vezetésem alatt eltelt négy esztendőbe a legnagyobb eredménynek az intézmények zavartalan működtetését, a társulásokban való sikeres együttműködést, illetve ha nem is nagy összegben, de a település fejlesztését tartom – mondta Csirik László.

Lázár János országgyűlési képviselő a térség három polgármesterétől, még a nyári utcafórumokon kérdezte meg, hogy indulnak-e ősszel a faluvezetői tisztért. Horváth Lajost, Királyhegyes polgármesterét egyenesen kikérte annak feleségétől. Azzal, hogy a települést negyedszázada vezető polgármester ne vonuljon még nyugdíjba. De felkérte az indulásra a Kövegyet vezető Galgóczkiné Krobák Máriát, illetve Szegvári Ernőnét, Kiszombor polgármesterét. Mindhárman igent is mondtak.

Ahogy a faluvezetői munkája folytatását tervezi Nagyér, Pitvaros, Csanádalberti, Csanádpalota, Nagylak, Magyarcsanád, Apátfalva, Óföldeák, Földeák jelenlegi polgármestere is.